Waar ben je naar op zoek?

Wintertips voor kalveren: zo blijven ze goed warm

Advies van onze specialist Advies van onze specialist8-2-2021

Jonge kalveren zijn kwetsbaar en hebben tijdens dit extreem koude weer extra aandacht nodig om goed de winter door te komen. Warme kalveren blijven makkelijker gezond en verteren de melk beter. Met deze tips blijven de kalveren goed warm.

1

Tip 1: Houd (pasgeboren) kalveren goed warm

Zorg dat een pasgeboren kalf direct goed warm wordt. Wrijf het kalf extra goed droog en gebruik een warmtelamp. Trek het kalf wanneer het door en door droog is een kalverbodywarmer aan en laat deze drie tot vier weken aan.  

2

Tip 2: Voer meer energie

Om op temperatuur te blijven tijdens het koude weer verbruiken kalveren meer energie. Een extra voerbeurt is de beste methode om het energienivea op peil te houden. Het kalf krijgt meer liters binnen en de voerbeurt is een extra opwarmmoment. Is een extra voerbeurt niet haalbaar? Verhoog dan de hoeveelheid energie per voerbeurt. Dit kan door de melkpoederconcentratie met maximaal 10% te verhogen. 

3

Check de melktemperatuur

Melk koelt bij koude temperaturen veel sneller af. Meet daarom de temperatuur van de melk met een thermometer op het moment waarop u de melk voor het kalf zet. De temperatuur moet tussen de 38°C en 41°C liggen. 

4

Tip 4: Zorg voor een droge, tochtvrije ligplek

Zorg voor een droog, extra ingestrooid ligbed op een tochtvrije plek.