Waar ben je naar op zoek?

Wintertips voor kalveren: zo blijven ze warm

Advies van onze specialist Advies van onze specialist7-12-2022

De winter staat voor de deur. Bij lage buitentemperaturen verbruiken jonge kalveren meer energie om zichzelf warm te houden. Warm blijven is belangrijk: kalveren blijven gezond en verteren de melk beter. Maar het kost extra energie end dat kan ten koste gaan van de groei en ontwikkeling. Hoe help je de kalveren zo goed mogelijk de winter door? Onze jongveespecialisten hebben de belangrijkste tips op een rijtje gezet.

1

Tip 1: Houd (pasgeboren) kalveren goed warm

Zorg dat een pasgeboren kalf direct goed warm wordt. Wrijf het kalf extra goed droog en gebruik een warmtelamp. Doe het pasgeboren kalf, zodra het kalf droog is, direct een bodywarmer aan. Gebruik bij ieder nieuw kalf een schone bodywarmer. Het kalf mag de kalverbodywarmer om houden zolang het goed past. Denk er aan regelmatig de buikband en/of gespen bij te stellen, zodat de bodywarmer niet te strak gaat zitten. 

 

2

Tip 2: Voer meer energie

Om op temperatuur te blijven tijdens het koude weer verbruiken kalveren meer energie. Daarom adviseren we kalveren ook meer energie te voeren. Dit kan met kunstmelk, bijvoorbeeld door een liter extra te verstrekken of door in plaats van twee, drie warme voedingen per dag aan te bieden. De warmte van de melk en de verwerking ervan geven kalveren een extra boost.  

3

Check de melktemperatuur

Melk koelt bij koude temperaturen veel sneller af. De speenemmer is koud en dat zorgt, in combinatie met de omgevingstemperatuur, voor een snelle daling. Vaak wordt de temperatuur van de melk met de hand ingeschat. Maar met koude handen is dit veel lastiger. Daarom is het beter om de temperatuur in de speenemmer te meten met een thermometer, kort voor of op het moment dat de melk verstrekt wordt. De juiste temperatuur ligt tussen de 38 °C en de 41 °C. Stel voor het gemak bij het aanmaken uw thermostaatkraan in op 45-50 graden.

4

Tip 4: Een droog ligbed

Zorg voor een droog ligbed, in zowel het eenlinghok of iglo, als in de groepshokken. Het ligbed is dik genoeg wanneer de poten van het kalf, als ligt, niet meer zichtbaar zijn. Gebruik altijd schoon materiaal wat voldoende vocht opneemt. Wanneer stro te lang is of onvoldoende opnamecapaciteit heeft, kunt u zaagsel of kort gehakseld stro als extra vochtbindende laag onder het strobed leggen voor een verbeterde vochtopname.  

5

Tip 5: Voorkom tocht en vocht

Naast een goed ligbed, is het klimaat in de huisvesting ook belangrijk.  Ga op een rustig moment de stal eens in en kijk naar uw kalveren. Liggen ze dicht bij elkaar of mooi verdeeld in de stal? Zoeken ze een schuilplaats op? Liggen ze ver weg van een open raam of deur? Blijft de vacht kort glanzend of wordt deze lang en dof? Ademen ze rustig of zie je longproblemen? Jaag de kalveren eens een rondje door het hok: een gezond kalf kan prima twee rondjes rennen zonder te hoesten. Een kalf met longproblemen gaat staan hoesten en pompen. Al deze waarnemingen zeggen iets over of de kalveren zich prettig voelen in hun omgeving. 

Meer weten?

Wil je meer weten over kalvermanagement in de winter? Of heb je een andere vraag voor een van onze jongveespecialisten? Neem contact op met je melkveespecialist, accountmanager, de klantenservice of je regionale dealer. We helpen je graag verder!