Waar ben je naar op zoek?

Zo houdt Melkveebedrijf Noordzigt het celgetal in de zomer laag

Seizoensnieuws Seizoensnieuws20-6-2018

“Stel een doel en verplicht jezelf om hiernaar te handelen” stelt Klaske Faassen-Buma. In het Friese Sint Jacobiparochie runt Klaske samen met haar man Jos en moeder Trynke Melkveebedrijf Noordzigt. Met 145 koeien op twee Lely A3 robots leverde zij afgelopen jaar 1,5 miljoen liter melk af (4,40% vet en 3,55% eiwit). Het doel van de familie op het gebied van uiergezondheid? Het tankcelgetal onder de 100.000 cellen/ml (landelijk gemiddelde is 172.000 cellen/ml over 2017) en het aantal mastitis gevallen onder de 15%. Hoe pakken zij dit aan?

Goede uiergezondheid begint bij goede hygiëne

Het is misschien een open deur, maar een goede uiergezondheid begint écht bij een goede stalhygiëne.  De ligboxen op melkveebedrijf Noordzigt worden vier keer per dag schoongemaakt en één keer per dag opgestrooid met een mengsel van zaagsel en kalk. Dit geldt ook voor de boxen van de droge koeien, een groep die vaak wordt vergeten. Zo houden ze de infectiedruk laag. Eén keer in de week worden de borstels van de robot omgewisseld en ontsmet.

Strak droogzetprotocol

Het bedrijf heeft een overzichtelijk droogzetprotocol. Droogzetten gebeurt op een vaste dag en de dieren worden drooggezet wanneer de melkproductie is gezakt tot onder de 10 kg. Koeien die meer dan 10 kg geven krijgen een week lang het droogstandsrantsoen en worden één keer per dag gemolken. De afweging om wel of niet te behandelen met antibiotica hangt af van het celgetal op de MPR-uitslag in combinatie met de uitslag van de California Mastitis Test (CMT). Na het droogzetten worden de koeien gedipt met een barrière dip om ziektekiemen uit de speen te houden.

Afbeelding: AMS uiergezondheid 2
Afbeelding 1: CMT-schaaltje, (bij deze test wordt er een zeepoplossing toegevoegd aan een kwartiermonster. Wanneer het celgetal boven de 400.000 cellen/ml komt ontstaat er een slijmerig mengsel).

Behandeling op maat

Voordat er tot behandeling wordt overgegaan stelt Klaske eerst vast of een koe daadwerkelijk ziek is of niet. Zieke koeien worden herkend aan symptomen zoals sloom gedrag, weinig pensvulling, lage herkauwactiviteit, dalende melkproductie en lichaamstemperatuur (> 39°C). Behandeling gaat volgens het bedrijfsbehandelplan: zieke koeien met uierontsteking krijgen pijnstilling en worden zowel in het kwartier als in de nek behandeld. Koeien zonder ziektesymptomen worden naast pijnstilling alleen in het kwartier behandeld. Met dit droogzet- en behandelbeleid realiseert melkveebedrijf Noordzigt een dierdagdosering van 2.3, ruimschoots onder de signaleringswaarde van 6.

Monitoren en nieuwe doelen stellen

Een doel stellen heeft alleen zin als er ook goed wordt gemonitord. Heeft Melkveebedrijf Noordzigt haar doel gehaald? “Afgelopen jaar hadden wij 11% mastitis gevallen en was het celgetal onder de 100.000 cellen/ml” verteld Jos, “Dit jaar hebben we in vergelijking al te veel mastitis gevallen gehad, dus moeten we extra ons best doen om het doel alsnog te behalen.” Wat betreft het celgetal is de grens al naar beneden bijgesteld: “We gaan nu voor een celgetal dat lager is dan de BSK.”

Afbeelding: AMS uiergezondheid 1
v.l.n.r. Jos Faassen, Siebren, Klaske Faassen-Buma en Trynke Buma