Silohygiëne is een belangrijk thema voor ForFarmers. Daarom delen we graag tips om schimmelvorming te herkennen, oplossen en voorkomen.
Nu we weten hoe je schimmelvorming herkent en hoe je het oplost, willen we natuurlijk ook weten hoe je dit voorkomt.
Een silo moet ventileren, want in de silo krijg je condensvorming door temperatuurschommelingen op bijvoorbeeld zonnige dagen met frisse nachten.
Een ontluchtingsgat kost zo’n 100 euro. Deze wordt bovenop de silo geïnstalleerd. Sommigen hebben een ventilator bovenin. Let er goed op dat het gat voldoende breed is, anders voegt het weinig toe.
Sommige ontluchtingsgaten bevatten een champignonvormige kap met een doek erin. Let erop dat dit doek ook vuil wordt. Bijvoorbeeld grasbrok kan dit doek vervuilen. Dit moet dan regelmatig vervangen worden.
Als de bovenkant van de silo niet vol is, is het risico op schimmelvorming groter. Want brok veegt ook de silo schoon.
Leeg regelmatig uw silo en controleer de silo dan ook op restvoer. Dit geldt ook voor silo’s met een goede doorloopsnelheid. Vanuit de silo waar onze specialist deze foto maakte, wordt dagelijks 1.600 kilogram voer gevoerd. Toch kan er dan nog voer aan de silowand plakken.
Een hele praktische tip is nog om een tiewrap om de vijzelpijp te doen bij de aanzetting. Als je hiervan het uiteinde naar beneden laat wijzen, voert deze het water naar beneden af in plaats van dat het de silo in loopt.
Zie je roestplekken aan de buitenkant? Vet deze en de vijzelklep dan in. Vocht kan anders via een kier naar binnen.
Lees ook de artikelen over hoe je schimmelvorming herkent en hoe je schimmelvorming oplost.
Wees goed voorbereid op hittestress. ForFarmers heeft een speciale hittestress-aanpak ontwikkeld met hulpmiddelen en producten die de gezondheid ondersteunen en de melkproductie op peil houden bij hittestress.
Onze jongveespecialist Manon zette tien tips op een rij om je kalveren goed de zomer door te krijgen.
Vind uw dealer
Neem nu contact op
Aanmelden