Waar ben je naar op zoek?

Zo zorgt u voor een gezonde start van koe en kalf

Praktische tips Praktische tips3-4-2018

Een succesvolle lactatie begint al in de transitieperiode. Het juiste management en aangepaste voeding in deze fase zijn de sleutel tot een goede gezondheid, vruchtbaarheid en melkproductie in de volgende lactatie. Én het heeft veel invloed op de gezondheid van het kalf. Let op de volgende zaken voor een gezonde start van koe en kalf.

1

Tip 1: Ruwvoer

Uw ruwvoeraanbod is het uitgangspunt bij het berekenen van het droogstandsrantsoen en het rantsoen van de verse koeien. Bekijk uw kuilanalyses om de voederwaarde van het ruwvoer goed te bepalen.

2

Tip 2: Brok

In de droogstand is het belangrijk om te letten op een uitgebalanceerde hoeveelheid energie en eiwit van een goede kwaliteit. Maar zorg ook voor voldoende vitaminen, mineralen en spoorelementen. Een speciale Transitiebrok sluit aan op de behoefte van de droge koeien.

3

Tip 3: Energie

Bij de start van de lactatie heeft de koe een negatieve energiebalans. Zorg voor veel glucogene energie en een optimale hoeveelheid eiwit van goede kwaliteit om de energiebalans te herstellen. Vitaminen, mineralen en spoorelementen zijn noodzakelijk voor een optimale weerstand. Daarnaast heeft de verse koe behoefte aan extra vitamine E en β-caroteen voor stimulering van de vruchtbaarheid.

Het resultaat

Uw melkveespecialist houdt rekening met deze factoren en berekent op basis van uw ruwvoeraanbod het optimale droogstand- en fresh cow-rantsoen. Zo zorgt de transitieaanpak van ForFarmers voor:

  • Probleemloos afkalven
  • Goede uiergezondheid
  • Optimale biestproductie
  • Vloeiende opstart melkproductie
  • Vitale, gezonde kalveren

Transitie- en Fresh Cow-voer

De voeders vormen de basis voor het Transitieconcept. Ruim 80% van alle gezondheids-problemen van de koe ontstaat in deze fase van de cyclus. Hier valt dus veel te winnen! De voeders  zijn afgestemd op de specifieke, nutritionele behoefte van de koe. Samen met een proactieve aanpak zorgt dit voor voorspelbare resultaten en meer werkplezier.