Waar ben je naar op zoek?

Zorg voor een back-up van robotgegevens en instellingen!

Advies van onze specialist Advies van onze specialist4-11-2020

Je zult zien: loopt het net lekker, wordt de computer gehackt, slaat de bliksem in of wordt je slachtoffer van diefstal. Alle robotgegevens en instellingen weg. Het kan iedereen overkomen, maar gelukkig kun je het ook voorkomen! Maak regelmatig een back-up en bewaar de gegevens op een veilige plek.

Check of, wanneer en hoe het systeem van uw melkrobot een back-up maakt

Hoe vaak en waarvan uw robot een back-up maakt verschilt per robotleverancier, type robot en de gemaakte instellingen. Controleer of er, naast een back-up van de robotdata, ook een back-up van het managementprogramma wordt gemaakt. Zo stelt u ook de voerberekeningen en krachtvoerinstellingen veilig.

Zorg dat de back-up op een USB-stick of externe server staat

Wordt de back-up opgeslagen op uw eigen computer, USB-stick of automatisch geüpload naar een externe server? Goed om te weten, want wanneer de back-up alleen op uw eigen computer wordt opgeslagen, bent u deze bij diefstal of een gecrashte harde schijf alsnog kwijt. Maak daarom één keer in de tweken weken zelf een back-up op een USB-stick of sla de back-up op, op een externe server. Sommige robotleveranciers bieden (tegen betaling) automatisch opslag op een externe server aan. 

Gebruik meerdere USB-sticks

Een tip van Tom Kenkhuis (DairyManagement support, GEA): “Gebruik twee USB-sticks. De ene zit in de computer en wordt gebruikt voor het opslaan van de automatische dagelijks back-up. Na een maand haal je de eerste stick eruit en wissel je naar USB-stick twee, enzovoort. Zo voorkom je dat al je data verloren gaat bij diefstal van de computer, een computercrash of bijvoorbeeld blikseminslag, want dan heb je altijd de data op de andere stick nog.”

Meer weten?

Wilt u meer weten over het veilig opslaan van uw gegevens? Of heeft u een andere vraag aan onze robotspecialisten?  Neem contact op met uw melkveespecialist, accountmanager, klantsenservice Herkauwers of uw regionale ForFarmers dealer