Waar ben je naar op zoek?

Vers gras monitor

Afbeelding: vers gras monitor

De Vers Weide Gras Monitor geeft, naast je eigen visuele beoordeling van het gras, een indruk van voederwaardeontwikkeling van het weidegras. De cijfers zijn afkomstig van verschillende bedrijven verdeeld over het land om zo een representatief beeld te geven. Op basis van de data uit voorgaande jaren, kun je een vergelijking maken en kijken hoe het verloop er de komende weken uit gaat zien. Wil je exact weten wat de voederwaarde van vers gras is? Laat het gras dan analyseren. Zo kun je nog preciezer sturen met bijvoeren tijdens het weideseizoen.  Heb je hier vragen over? Neem dan contact op met je melkveespecialist.

Wekelijkse update in getallen

Elke week vind je hier de actuele gehalten en voederwaardes van het verse gras van weidepercelen. Het gaat om de droge stofpercentages, de eiwit- en suikergehalten, de het aandeel celwanden (NDF) en de kengetallen voor energie (VEM en MELK) en eiwit (WDE en EKB). De cijfers in de Vers Weide Gras Monitor zijn afkomstig van verschillende weidepercelen verdeeld over het land om zo een representatief beeld te geven. 

Voederwaardes 2023

Afbeelding: 30102023 vers gras

Wekelijkse update in beeld: VEM, Suiker en Ruw Eiwit

De donkerblauwe lijn geeft de voederwaarde van het huidige seizoen weer. De groene lijn is het langjarig gemiddelde, met daarom heen een grijze pluim die indruk geeft van de variatie door de jaren heen.

VEM

Afbeelding: 30102023 VEM

Ruw eiwit

Afbeelding: 30102023 Ruw Eiwit

Suiker

Afbeelding: 30102023 Suiker

NDF

Afbeelding: 30102023 NDF

Feed2Milk-kengetallen

De Feed2Milk-voedingsaanpak onderscheidt zich door de kengetallen MELK, WDE en EKB. Deze kengetallen zijn door ForFarmers ontwikkeld. MELK staat voor ‘Meer Energie voor Lacterende Koeien’ en geeft de hoeveelheid energie van een voedermiddel weer die de koe werkelijk kan benutten. WDE betekent Werkelijk Darm Eiwit en laat zien wat werkelijk op darmniveau beschikbaar komt. EKB staat voor Eiwit Koolhydraat Balans en geeft de balans weer tussen de hoeveelheid eiwit en koolhydraten die beschikbaar zijn op pensniveau. Meer vindt u op de Feed2Milk-pagina.

MELK

Afbeelding: 30102023 MELK

WDE

Afbeelding: 30102023 WDE

EKB

Afbeelding: 30102023 EKB