Waar ben je naar op zoek?

Een goede voeropname is van wezenlijk belang

Sector Nieuws Sector Nieuws27-1-2021

De laatste maanden is het voor veel koppels kalveren lastig geweest om de voeropname te halen. Dit zien we ieder jaar terug in de maanden november, december en januari. Een combinatie van voeren van de nieuwe maisoogst, vochtig weer, minder weerstand en korte dagen. Momenteel zien we weer een voorzichtige stijging. De voeropname heeft een direct verband met de daggroei, en daarmee uiteindelijk het saldo. In dit artikel een aantal aandachtspunten voor een maximale voeropname.

Afbeelding: scholtenlindefotografie-56

Het klinkt zo logisch, maar is een vak apart: zorgen dat de kalveren fris en smakelijk voer ter beschikking hebben. Iedere dag, elk moment van de dag. Het restvoer speelt hierin een grote rol. Verstrek geen nieuw voer over “oud” voer, maar voer altijd op een schone voergoot. Vergelijk het met de afwas van uw etensbord, dit gebeurt ook na elke maaltijd. Accepteer daarmee ook dat er af en toe wat restvoer weggegooid wordt. Of schuif dit eventueel naar 1 hok kalveren, die dit nog een aantal uren kunnen uitzoeken.

Voeren is ook vooral management. Probeer dit iedere dag op dezelfde manier te doen, bij voorkeur door dezelfde persoon. Zo heeft u de minste kans op laad- en mengafwijkingen. En bekijk regelmatig of kalveren willen selecteren in voer. Wat schuiven in voedermiddelen, of het toevoegen van water kan dat verminderen. Maak rantsoenen ook niet te nat, globaal is de stelregel dat het gemiddelde droge stof gehalte boven de 50% moet zitten.

Meten is weten, dat geldt ook hierin. Steeds meer bedrijven houden exact bij wat de voeropname is. Voordeel is dat er sneller gestuurd kan worden bij afwijkingen in opname. Ook kunnen er dan verbanden worden gelegd tussen bepaalde stallen, koppels en/of rantsoenen. Hiermee krijgt u helder in beeld waar nog eventuele verbeterpunten liggen. Wilt u ook meer met uw voerregistratie doen, wij helpen u graag!