Waar ben je naar op zoek?

Extra maisopslagcapaciteit onmisbare zet voor rosékalverhouders Hans en Marloes Luijerink

Praktische tips Praktische tips11-12-2020

Rosékalverhouders Hans en Marloes Luijerink uit Overdinkel (Ov) investeerden een aantal jaar geleden in een extra sleufsilo voor meer maisopslagcapaciteit. Een onmisbare zet volgens de kalverhouders.

Hans heeft een duidelijke strategie voor het vleesveerantsoen voor ogen: het moet smakelijk zijn, zo stabiel mogelijk en de prijs/kwaliteitverhouding moet in orde zijn. Hans: “Mais is op ons bedrijf een belangrijk onderdeel van het rantsoen. Zo’n 40% van de gemiddelde drogestofopname bestaat uit snijmais. De overige 60% bestaat vooral uit droge grondstoffen (tarwe, mais en Robisco koekmix), aangevuld met een kernmeel, een deel vochtige bijproducten, zoals TGC, aardappelstoomschillen en eventueel andere producten die interessant zijn.”

Rosékalverhouders Marloes en Hans Luijerink
Rosékalverhouders Marloes en Hans Luijerink

Extra sleufsilo

In het verleden zag Luijerink dat zijn kalveren in de maanden november, december en januari minder goed presteerden. Dus hebben ze onderzocht waardoor dit werd veroorzaakt. “Uit data bleek dat de kalveren wel voldoende voer opnamen, maar dat de verteerbaarheid niet goed was. We zagen de maispitten terug op de roosters, de kalveren misten deze energie dus voor vleesaanzet. Dat moest anders”, licht Hans toe. De oplossing? Het langer doorvoeren van de oude, dus goed gefermenteerde mais, waarvan de pit goed doorweekt is. Om dit te realiseren investeerde de kalverhouder in een extra sleufsilo om per jaar 50 hectare mais extra op te kunnen slaan.

50 hectare maisopslag extra

Hans: “Momenteel kuilen wij per jaar 150 hectare mais in. Zo’n extra kuil is een flinke investering, dat is simpel zat. Naast de eenmalige investering in een extra sleufsilo, heb je elk jaar een extra voorraad van 50 hectare. Dit moet wel gefinancierd worden.” Toch verdient deze investering zich terug, vervolgt Hans. “De mais in het rantsoen is jaarrond stabieler, daardoor zien we gezonde kalveren en hebben we meer rust in het hele bedrijf. De mais die het langst in de kuil zit wordt wel wat te snel, maar we kunnen het rantsoen met andere voedermiddelen compenseren. Mais beter verteerbaar maken lukt niet, maar afremmen kan wel door te sturen met de losse grondstoffen.”

Gebruik data om je bedrijf continu te verbeteren

Luijerink beseft dat niet iedere kalverhouder de optie heeft om te investeren in een extra sleufsilo. En ook op zijn bedrijf is niet alles perfect voor elkaar, maar hij raadt het andere veehouders wel aan. Hans: “In de sleufsilo ligt een kuil van 7 meter hoog. Het was idealer geweest als we een langere sleufsilo hadden, dan hoeft de kuil maar vier meter hoog te zijn en halen we voldoende voersnelheid, maar ons bouwblok zit simpelweg vol. Tóch is deze oplossing vele malen beter dan hiervoor. Mijn advies is dan ook: zet jezelf continu de spiegel voor en kijk waar je de bedrijfsvoering kunt verbeteren. Het liefst op basis van data en feiten. En vergeet niet om keuzes te maken. In mijn ogen kun je beter een ‘verkeerde keuze’ maken, dan geen keuze.”