Waar ben je naar op zoek?

Grote vraag en krap aanbod zorgen voor hoog prijsniveau grondstoffen

Sector Nieuws Sector Nieuws29-3-2021

De grondstoffenmarkt heeft de afgelopen maanden behoorlijke prijsstijgingen laten zien. De voornaamste redenen hierachter zijn: de onverwacht grote vraag én het krappere aanbod in grondstoffen. De vraag naar mais en soja is de afgelopen periode met name vanuit China flink toegenomen. De Chinese vraag in combinatie met de tegenvallende oogsten in Noord- en Zuid-Amerika hebben de prijzen in korte tijd flink doen oplopen. Ook Europa blijft kampen met een krap aanbod totdat de nieuwe oogsten 2e helft dit jaar beschikbaar komen. Tevens heeft Rusland om verdere lokale prijsstijgingen te voorkomen, vanaf maart exportheffingen ingevoerd op de granen, welke de internationale prijzen nog verder hebben doen oplopen. De afgelopen weken zien we echter wel een daling inzetten vanaf de prijspieken begin maart. Achtergrond is dat financiële fondsen grote posities houden en door verbeterde weersomstandigheden in Zuid-Amerika, positief voor de oogstverwachtingen van granen en soja, maar ook goede wintercondities in Noord-Amerika en de EU en Zwarte Zee-gebied, maken dat prijzen weer dalen. Verlichting door groter aanbod zal er echter niet voor het 3e kwartaal van dit jaar zijn en er zal rekening gehouden moeten worden dat levertermijnen tot die periode nog veel prijsbeweging zullen laten zien. Bij aanhoudend gunstig weer is er ruimte voor verder dalende prijzen vanaf Q3 dit jaar.

Raapschroot, palmpitschilfers, sojahullenpellets en tarwegriespellets

Raapschroot prijzen zijn de afgelopen maanden flink gestegen. Slechte beschikbaarheid is hier de voornaamste reden van. Huidige dagprijzen liggen momenteel nog circa €60 per ton hoger dan de nieuwe oogst prijzen vanaf augustus. De raapzaad oogst in Europa lijkt momenteel beter te gaan worden dan afgelopen jaar. Echter om aan de Europese vraag te kunnen voldoen, zijn we erg afhankelijk van de oogsten buiten Europa zoals in Canada en Australië. Komende periode zal steeds meer duidelijk worden over deze ontwikkelingen.

Bijproducten als palmpitschilfers, sojahullenpellets en tarwegriespellets hebben de afgelopen maanden ook behoorlijk hoge prijzen laten noteren. Hiervan is ook de slechte beschikbaarheid de voornaamste oorzaak. 

Meer weten?

Al met al blijven de grondstoffen voorraden wereldwijd erg krap en kunnen tegenvallende oogsten direct van grote invloed zijn op de prijzen. Verder zal de onvoorspelbaarheid van China de markt blijven beïnvloeden. De grote fluctuaties in grondstofprijzen zoals hierboven geschetst, zorgen dat de mengvoerprijzen helaas nog steeds een stijgende lijn laten zien.

Om wekelijks op de hoogte te blijven van het laatste grondstoffen nieuws en de prijsontwikkelingen, meld u dan aan voor de nieuwsbrief 'Marktinformatie enkelvoudige voeders'.