Builenbrand en stengelrot steken ook dit jaar weer de kop op in maispercelen in heel Nederland. Wat betekent die voor de kwaliteit en opbrengst en wat kun je doen om aangetaste mais zo goed mogelijk in de kuil te krijgen en te conserveren?
Een smakelijke maiskuil met hoge voederwaarden is het doel van de maisoogst. Beooreel uw mais daarom kritisch op de bladschimmel builenbrand. Builenbrand is te herkennen aan de grijsachtige builen die op en rondom de kolf zitten.
Builenbrand leidt tot een hoge(re) schimmelbelasting in de kuil en daarmee tot een minder goede conservering. Het inkuilen en bewaren vraagt daarom zowel bij licht als sterk aangetaste snijmaïs extra aandacht, ook wanneer MKS of CCM van de mais wordt gemaakt. Inzet van een inkuilmiddel als SiloSolve FC is daarbij sterk aan te raden. Dit maakt de kuil zeer snel stabiel en gaat daarmee verdere schimmelvorming tegen.
Bij zwaardere aantastingen wordt geadviseerd wat later te oogsten. Hierdoor is de kans groter dat ten tijde van de oogst de builen reeds zijn open gebarsten, waardoor minder builweefsel in de kuil terechtkomt. Als het gewas echter ook is aangetast door stengelrot (zie hieronder) kan de oogst niet worden uitgesteld.