Waar ben je naar op zoek?

Warme dagen? Hoe voorkom je hittestress bij vleesvee

Praktische tips Praktische tips1-4-2023

De combinatie van een hoge omgevingstemperatuur met een hoge luchtvochtigheid veroorzaakt hittestress. Welke maatregelen kun je nemen om de kans op hittestress bij rosékalveren te verkleinen? Lees onze vier hittestresstips voor rosékalveren.

1

Zorg voor voldoende ventilatie

In een geïsoleerde stal blijft de warmte langer buiten. Extra luchtverversing, bijvoorbeeld met ventilatoren, zorgt voor extra verkoeling. Ook de daken nat houden of water vernevelen over de kalveren kan een oplossing zijn. Houd er rekening mee dat (een hoge) stalbezetting en (een ruime) mestvoorraad zorgen voor extra warmteproductie.

2

Rust voor de dieren

Probeer de dieren zoveel mogelijk met rust te laten. Behandelingen of het sorteren en verplaatsen van de dieren kun je het beste in de koelere ochtenduren of de late avonduren doen. Ook het spenen van kalveren is niet wenselijk in een hittestressperiode.

3

Voeg extra buffercapaciteit toe

Bij warm weer loopt de voeropname vaak terug. Door zweten en speekselen verliezen kalveren natrium en kalium. Hierdoor loopt de buffercapaciteit van de pens terug. Via het rantsoen kun je extra buffercapaciteit toevoegen. Geschikte producten hiervoor zijn o.a. standaard natriumbicarbonaat, Univit Buffer of RumiBuffer. Begin twee dagen voor de start van de warme periode tot vijf dagen erna. Deze producten hebben een verschillend bufferniveau en een verschillende bufferduur.

4

Zorg voor voldoende water

Zorg voor voldoende (kwalitatief goed) water. Bied fris voer aan; bij voorkeur op twee koele momenten van de dag. Gebruik broeiremmer Selko-TMR in de voermengwagen om broei aan het voerhek te voorkomen. Zo houd je de voeropname zoveel mogelijk op peil. Accepteer 2% tot 5% restvoer en haal het restvoer dagelijks weg.