Waar ben je naar op zoek?

Maatschap Hoekstra-Heidstra wint Agroscoopbokaal Vleesvee 2024

Persbericht Persbericht15-5-2024

Met focus op dierenwelzijn en kostenefficiëntie richten de Friezen zich op de toekomst

Maatschap Hoekstra-Heidstra uit het Friese Burum wint de ForFarmers Agroscoopbokaal Vleesvee 2024, omdat zij uitblinken in ondernemerschap in de vleesveesector. Met de switch van mesten op contract naar vrije mester gaan zij vol vertrouwen de toekomst in.

Maatschap Hoekstra-Heidstra wint Agroscoopbokaal Vleesvee 2024

Rosékalverenbedrijf en schapenhouderij

Maatschap Hoekstra-Heidstra is een rosékalverenbedrijf én een schapenhouderij. Het bedrijf wordt gerund door kalver- en schapenhouders Herman Hoekstra en zijn schoonzoon Thomas Postma. De boerderij heeft een moderne stal met ruimte voor 624 rosékalveren (jong rosé tot 8 maanden oud), verdeeld over twee afdelingen. De kalveren blijven gedurende de opfok en de afmest in dezelfde afdeling en worden dus niet verplaatst tussen deze periodes. Dit zorgt voor veel rust onder de dieren. De stal heeft veel daglicht en een innovatief ventilatiesysteem. Hierdoor kan het antibioticumgebruik laag gehouden worden.

Twee jaar geleden zijn de ondernemers overgestapt van contract- naar ‘vrije mester’ en sindsdien draagt de maatschap dus zelf de financiële risico’s.

Gericht op de toekomst

Vleesveespecialist Jeroen Sleeman vindt Herman en Thomas de terechte winnaar van de Agroscoopbokaal vleesvee, omdat zij échte ondernemers van de toekomst zijn. “De durf om over te gaan van kalveren houden op contract- naar vrij mesten, bewijst dit. De ondernemers volgen het principe van de 3 R’s: rust, reinheid en regelmaat. Zij voeren altijd op consequent dezelfde tijden en voeren daarbij een uitgebreid rantsoen, om de kostprijs laag te houden.” Ondernemers Herman en Thomas zijn trots op de titel Agroscoopbokaal winnaar vleesvee “het is mooi om deze waardering te ontvangen. Zelf zit je soms in je eigen bubbel van het bedrijf en daarom extra leuk om deze prijs en erkenning te ontvangen”.

Afbeelding: Persfoto Agroscoopbokaal vleesvee 2024
Op de foto: v.l.n.r.: Thomas Postma, zijn vrouw Hennie Hoekstra, Herman en Tjimkje Hoekstra en de (klein)kinderen Herman en André.

Achtergrond Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is het mogelijk de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders te vergelijken. De specialisten van ForFarmers en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten goed kunnen begeleiden. De Agroscoopbokaal 2024 kent zes winnaars in de volgende categorieën: biologisch (Reudink), melkvee, vleesvee, geiten, varkens en legpluimvee. Per categorie maken we in de maand mei de winnaars bekend via de diverse mediakanalen van ForFarmers en Reudink. Op 24 mei a.s. vindt de uitreiking van de bokalen en de huldiging van de winnaars plaats tijdens een feestelijke bijeenkomst.