Strategie 1: Ruwvoermeel
Ruwvoermeel is een mengsel met veel rustig verteerbare grondstoffen, hierdoor is het product goed inzetbaar als ruwvoervervanger. Inzet van ruwvoermeel bespaart 1 tot 2 kg drogestof snijmais per kalf per dag. Dit komt neer op een besparing van 200 tot 400 ton drogestof ruwvoer per jaar. Raadpleeg uw vleesveespecialist vooraf zodat er met rantsoenberekeningsprogramma Optivoer een rantsoen berekend kan worden dat veilig blijft voor uw kalveren en de optimale ruwvoerbesparing kan worden gehaald.
Strategie 2: Rustig verteerbaar krachtvoer
De maiskuilen van 2018 zullen minder van kwaliteit zijn dan de afgelopen jaren. Om een optimaal rantsoen te krijgen zal er waarschijnlijk minder ruwvoer ingeteld worden. Dit deel kunt u opvullen met speciaal hiervoor ontwikkelde voeders met een hoog energieniveau. Qua besparing gaat het over een hoeveelheid van 200 ton drogestof snijmais. Vraag uw vleesveespecialist wat in uw situatie de beste optie is.
Strategie 3: Stro-brok rantsoen
In het geval dat u helemaal geen goede mais heeft en/of de prijs te hoog vindt, kunt u overwegen om een stro-brok rantsoen te voeren. Ons assortiment bevat de Rosé Maximabrok Groei Compleet en de Rosé Maximabrok Finale Compleet. Beide voeders worden aangevuld met circa 10% gehakseld stro. Voordeel van dit concept is arbeidsgemak en eenvoud, ook restvoer komt praktisch niet voor. Wel is een goede strokwaliteit van groot belang. Normaalgesproken is er per kalverplaats zo’n 750 kg drogestof snijmais op jaarbasis nodig, wat op deze manier dus grotendeels vervangen wordt door brok.
Strategie 4: Kuilgras
Het kan zijn dat u nog goede kwaliteit kuilgras beschikbaar heeft. Ons advies is om dan uw vleesveespecialist te laten berekenen of, en zo ja hoeveel u dan in het rantsoen kunt opnemen. Dit past overigens beter bij kalveren die afgeleverd worden als oud rosé. Om een goede mengkwaliteit te krijgen is het wel van belang dat het kuilgras (kort)gesneden is. Qua hoeveelheid moet u denken aan maximaal 0,75 kg drogestof per kalf per dag, wat neerkomt op 250 ton per jaar.