Waar ben je naar op zoek?

Rosékalverhouderij Hag uit Haaksbergen wint Agroscoopbokaal 2021 Vleesvee

ForFarmers en Reudink zetten in mei acht bedrijven in de schijnwerpers

Rosékalverhouderij Hag uit Haaksbergen (Ov.) wint de bokaal namens de vleesveesector. De Agroscoopbokaal is de jaarlijkse prijs, die ForFarmers en dochteronderneming Reudink in acht sectoren uitreiken aan klanten die het afgelopen jaar een bijzondere prestatie hebben geleverd. In mei maakt de voerleverancier de winnaars bekend en reikt de bokalen individueel uit.

ForFarmers en Reudink (biologisch) organiseren sinds 2015 jaarlijks de uitreiking van de Agroscoopbokalen om stil te staan bij de uitmuntende prestaties die de agrarisch ondernemers leveren en het vakmanschap en ondernemerschap dat daarvoor nodig is. Het centrale thema is ‘For the Future of Farming’, waarbij naast technische resultaten uit Agroscoop, ook is gekeken naar vooruitstrevende bedrijfsvoering en pioniersmentaliteit. De winnaars van 2021 blinken uit in vakmanschap in uiteenlopende aspecten van vernieuwende bedrijfsvoering zoals duurzaamheid, zeer goed dierenwelzijn of een hoge mate van efficiëntie. Door de verhalen en werkwijzen van deze succesvolle ondernemers zo breed mogelijk te delen, hopen ForFarmers en Reudink ook andere boeren te inspireren.

Winnaars Agrosoopbokaal 2021 vleesvee
Robert van der Aa, ForFarmers directeur Herkauwers, Twan, Jolanda, Erik, Jo en Jan Hag en Vleesveespecialist Dick Kampert

Winnaar vleesveesector: hoogste stijger in aflevergewicht

Erik, Jolanda en Twan Hag runnen Rosékalverhouderij Hag met 750 opfok- en 930 afmestplaatsen in Haaksbergen. Ze winnen dit jaar de Agroscoopbokaal vleesvee, omdat zij in vier jaar tijd maar liefst 12 kg gestegen zijn in aflevergewicht. “Dergelijke technische prestaties realiseren, ondanks de situatie in de huidige kalfsvleesmarkt, is echt iets om trots op te zijn!” vertelt adviseur Dick Kampert. De kalveren groeiden het afgelopen jaar gemiddeld 1.280 gram per dag met een aflevergewicht van ruim 182 kilo per kalf.

Het verhaal achter de bokaal

Secuur werken met passie voor de kalveren

De familie Hag heeft een duidelijk doel: technisch top te draaien met een kritische blik op de voerkosten. "We hebben passie voor onze kalveren en sturen gericht op toename van ons jaarrond aflevergewicht. We proberen de lat steeds hoger te leggen door secuur te werken en nieuwe dingen uit te proberen", vertelt Erik Hag. Dierenwelzijn staat bij de veehouders voorop. Iedere dag wordt middels een gezondheidscontrole gecheckt hoe de dieren erbij staan. Dieren met koorts worden direct behandeld. De kalveren worden tevens per leeftijdscategorie geselecteerd op vitaliteit en gewicht. “Hierdoor kunnen we de ondereind kalveren beter ondersteunen, zodat zij ook zo goed mogelijk meegroeien”, aldus Twan Hag.

Het succes zit in de basisdingen

 “De familie Hag is een terechte winnaar van de Agroscoopbokaal”, vertelt Vleesveespecialist Dick Kampert trots: “Het succes zit hem vooral in de basisdingen. Zij doen iedere dag het werk goed, consequent en secuur. Verstrekken het voer alsof het hun eigen maaltijd is: iedere dag een schoon bord, vers eten en op een vast tijdstip. Ook is een stap extra lopen voor Erik en Twan geen probleem.”

Achtergrond Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. Jaarlijks reikt ForFarmers in de sectoren melkvee, melkgeiten, vleesvee, loonwerk, varkens, legpluimvee, vleespluimvee en biologisch (Reudink) de Agroscoopbokaal uit aan een ondernemer die uitzonderlijk én duurzaam heeft gepresteerd.