Waar ben je naar op zoek?

Ruwvoertekort? Denk eens aan ruwvoermeel!

Seizoensnieuws Seizoensnieuws20-3-2024
vleesvee eet ruwvoermeel

Voor vleesveebedrijven die krap in de mais zitten - of dreigen te komen - zijn ook andere mogelijkheden. Wij zetten ze in dit artikel voor jou op een rij. 

Stro-brok of stro-meel rantsoen

Als alternatief voor snijmais kun je de dieren ook een stro-brok of een stro-meel rantsoen aanbieden. Dit kan per fase van de koppel, bijvoorbeeld de start-, groei- of afmest fase. Of je geeft een deel van de koppel dit rantsoen.

Dit kan interessant zijn, omdat dit in sommige gevallen beter rekent dan mais aankopen. Met het verstrekken van stro-brok of stro-meel worden net zulke goede resultaten bij de kalveren mee bereikt. Bovendien ervaar je als de veehouder arbeidsgemak, want je hoeft nu maar twee producten te mengen. Verder bederft dit voer niet, dus je hebt altijd vers voer voor het voerhek liggen, dit is positief voor de voeropname.  

Ruwvoermeel: vezelrijk en gemakkelijk te voeren

Ruwvoermeel is een mengsel met veel rustig verteerbare grondstoffen, hierdoor is het product goed inzetbaar als ruwvoervervanger (minder mais). Ruwvoermeel kan 20% van het totale rantsoen bevatten, daarmee bespaar je ongeveer 1 tot 2 kg drogestof snijmais per kalf per dag. 

Ruwvoermeel heeft als voordeel dat de kalveren minder verteringsproblemen hebben, omdat je de invloed van mais uitschakelt. Dankzij ruwvoermeel blijven de kalveren gezond en groeien ze optimaal.  

Meer weten?

Wil je overstappen op stro-brok, stro-meel of ruwvoermeel? Raadpleeg jouw vleesveespecialist of dealer, om een rantsoen te berekenen dat veilig blijft voor jouw kalveren en waarmee je een optimale ruwvoerbesparing kunt behalen. Vooraf maken jullie samen een goed plan. 

Lees ook dit artikel waarin staat hoeveel ruwvoer je per strategie kunt vervangen