Waar ben je naar op zoek?

Tips om broei in de maiskuil te voorkomen

Wist u dat... Wist u dat...28-8-2023
Afbeelding: mais hakselen

Door broei- en schimmelvorming in de mais, daalt de voeropname en dus de groei van uw dieren. Bovendien: als mais gisten en schimmels bevat, heeft dat gevolgen voor de diergezondheid. Hoe voorkom je broei in de maiskuil? We geven enkele tips. 

Hoe voorkom je broei van A tot Z?

Stap 1. Voorkom dat kuilen natregenen

Regeninslag in de kuil vergroot de kans op broeivorming. Hou er bij de aanleg van een nieuwe sleufsilo rekening mee dat je van oost naar west kunt voeren. Hierdoor verklein je de kans op regeninslag.  

Stap 2. Inkuilen: goed verdichten en gebruik een inkuilmiddel

Goed inkuilen draait voor een groot deel om perfect verdichten. Tijdens het aanrijden moet het gewicht van de shovel of trekker in overeenstemming zijn met de tonnen mais die op de kuil worden gebracht. Een verdichtingswals helpt enorm om de broeigevoeligheid tot een minimum te beperken. Na het verdichten is het zaak om de kuil liefst meteen luchtdicht af te sluiten en af te dekken.

Inkuilmiddel

Ga broeivorming tegen tijdens de conservering van de kuil. Dit kan gedaan worden door het gebruik van een inkuilmiddel die naast het tegengaan van broeivorming ook zorgt voor maximaal behoud van voederwaarde. SiloSolve FC is een allround inkuilmiddel voor gras én mais, dat zich de afgelopen jaren in Nederland heeft bewezen met kuilen die verrassend lang koel en fris blijven, ook bij lagere voersnelheden. Uit onafhankelijk onderzoek van Aeres Farms is gebleken dat er met SiloSolve FC in de kuil 21% minder drogestofverlies optreedt. Zeer interessant, want bij 3% minder verlies aan drogestof heeft u de kosten voor het gebruik al terugverdiend.

Stap 3. Voersnelheid en glad snijvlak

Bij een voersnelheid van 1,5 tot 2 meter per week lukt het doorgaans goed om broei voor te blijven. Wanneer deze voersnelheid niet gehaald wordt, is het een optie om de kuil te verlagen zodat de voersnelheid omhoog gaat. Daarnaast is het belang van een glad snijvlak niet te onderschatten: hoe gladder het snijvlak, hoe lager de kans op broei. Voorkom tenslotte los materiaal voor de kuil.

Stap 4. Wees kritisch op het voer aan het voerhek

Vaker voeren en kleinere porties zorgen dat het voer langer fris blijft aan het voerhek. Voer bij voorkeur twee keer daags. Zorg ook dat de voergoot schoon is wanneer er weer vers voer op komt.

Meer weten over broei voorkomen?

Heeft u vragen over het voorkomen van broei in de voerkuil of aan het voerhek? Onze specialisten helpen u graag! Neem contact op met uw specialist, accountmanager, uw regionale dealer of de klantenservice Herkauwers.