Waar ben je naar op zoek?

Winnaar Agroscoopbokaal vleesveesector: Duurzaamste rosékalverbedrijf is klaar voor de toekomst

Sector Nieuws Sector Nieuws10-7-2020

Rudi en Leentje Beenen en hun zoons Richard en Jeroen uit Holthone (Ov.) zijn winnaars van de Agroscoopbokaal 2020, sector Vleesvee. Als duurzaamste rosékalverbedrijf zijn zij klaar voor de toekomst. Vanwege corona volgt later dit jaar de officiële uitreiking van de Agroscoopbokaal 2020 aan deze toppers.

Afbeelding: Agroscoopwinnaar_2020_Vleesvee_Beenen

Rosékalverbedrijf Beenen telt bijna 550 opfok- en 1.100 afmest-plaatsen. In het kader van diergezondheid vinden de opfok en afmest van de kalveren hier heel bewust op één locatie (gesloten bedrijfsvoering) plaats. “Sindsdien zijn de resultaten enorm verbeterd”, vertelt Richard trots. “Zo hebben we alles in eigen hand: de huisvesting, het rantsoen, de verzorgers en het ritme. Dat loont. We onderscheiden ons door weinig uitval en zo laag mogelijke voerkosten met een zo hoog mogelijk resultaat.”

Toekomstbestendig

Het bedrijf is helemaal klaar voor de toekomst. De opfokstal heeft veel licht en frisse lucht en beschikt over vloerverwarming, betonroosters met rubbermatten en mestschuiven die de mest uit de stal brengen. Dit zorgt voor ammoniakreductie. Verder worden de stallen verwarmd via een palletkachel en hangt er ledverlichting. In 2019 zijn de daken van de stallen voorzien van 1.800 zonnepanelen, die het bedrijf en maar liefst 100 huishoudens in de omgeving van stroom voorzien. De ondernemers werken bovendien samen met twee akkerbouwers in de regio: Beenen levert de mest voor de akkerbouwgronden en ontvangt snijmais. “En de volgende generatie vleesveehouders staat al klaar: samen met hun partners Lorianne en Liset zijn onze zonen Richard (aandachtsveld economie) en Jeroen (aandachtsveld diergezondheid) met ons moderne bedrijf goed voorbereid op de toekomst. Ze vullen elkaar prima aan”, aldus een trotse Rudi en Leentje.

Uitblinkers

Jeroen: "We waren enorm verrast toen André Kleine Schaars, onze adviseur van ForFarmers, ons vertelde dat we waren genomineerd voor de prijs. Het bleek dat we goed hadden gescoord op allerlei vlakken, zoals daggroei, uitval en duurzaamheid. De prijs is een mooie opsteker voor ons." 

De Agroscoopbokaal is de jaarlijkse prijs voor klanten van ForFarmers die het afgelopen jaar een bijzondere prestatie hebben geleverd in acht sectoren. Het centrale thema dit jaar is ‘For the Future of Farming’, waarbij naast technische resultaten uit Agroscoop, ook is gekeken naar vooruitstrevende bedrijfsvoering en pioniersmentaliteit. De winnaars van 2020 blinken uit in vakmanschap, uiteenlopend van vernieuwende bedrijfsvoering, duurzaamheid, zeer goed dierenwelzijn of een hoge mate van efficiëntie.