Waar ben je naar op zoek?

“Internet of sheep, SchaapKompas en Te Pari-doseer- en injectiepistolen beste innovaties op Dag van het Schaap”

Sector Nieuws Sector Nieuws23-7-2018

Tijdens de Dag van het Schaap 2018 heeft ForFarmers wederom innovatieprijzen toegekend aan de beste innovaties in de schapensector. Uit een sterk deelnemersveld met maar liefst 17 inzendingen, kwamen de innovaties van NSFO, GD en Veno als beste uit de bus.

Afbeelding: innovatieprijzen
Verkoopleider en jurylid Ruud Peek overhandigde de prijzen aan de winnaars.

Drie totaal verschillende producten maar wel met een gezamenlijk doel, namelijk de gezondheid van de schapenhouderij verbeteren. Dit zijn de winnende producten: 

Met ‘Internet of Sheep’ gaan uw schapen online

De eerste prijs werd in de wacht gesleept door de NSFO. Zij ontwikkelde een programma waarmee schapen doormiddel van een halsband letterlijk online gaan. Aan de hand van automatische gegenereerde plaatsbepalingen kan het beweidingsschema worden bijgehouden. Daarnaast worden de beweidingsgegevens gekoppeld aan temperatuur en neerslag waardoor de wormdruk op een perceel kan worden voorspeld en er kan worden vastgesteld wanneer een perceel weer veilig is om te beweiden. Een indrukwekkende tool in de strijd tegen antibiotica resistentie.  

Richting een gezonde veestapel met het SchaapKompas

Het zilver ging naar SchaapKompas van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD). Met het SchaapKompas heeft GD een innovatief product ontwikkeld waarmee u in één oogopslag inzicht krijgt in de gezondheid en het rendement van uw schapen.

Automatisch doseer- en injectiepistool op diergewicht

Brons was er voor Veno met hun Te Pari Revolution doseer- en injectiepistolen. Het pistool is via een WiFi-verbinding gekoppeld aan een weegschaal. Het te behandelen dier wordt gewogen en gebaseerd en het exact gemeten gewicht wordt doorgestuurd naar pistool wat automatisch, precies de juiste dosis toedient aan het te dier. Hiermee verlaagt het pistool de kans op over- of onder-dosering en door onder-dosering veroorzaakte productresistentie.