Waar ben je naar op zoek?

Stijgende grondstofprijzen zorgen voor prijsstijging mengvoer

Sector Nieuws Sector Nieuws3-2-2021

De afgelopen maanden, maar zeker ook na de jaarwisseling, zijn de meeste grondstofprijzen extreem hard gestegen. Dergelijke prijsstijgingen zijn historisch en hebben we de afgelopen decennia niet eerder meegemaakt. Vooral eiwitten, maar ook granen en vezelrijke producten zijn in korte tijd flink duurder geworden.  De verwachting is dat we ook de komende maanden rekening zullen moeten blijven houden met hoge grondstofprijzen.

Soja is een ruim een half jaar tijd meer dan 50% duurder geworden. In navolging van de eiwitrijke grondstoffen zijn ook granen en andere grondstoffen fors gestegen (zie grafiek 1). Een krappere beschikbaarheid door lagere opbrengsten, aanhoudend aankopen door China, beleggers die zich op de grondstoffenmarkt begeven en slechte weersomstandigheden in Zuid-Amerika zijn hier voornamelijk de oorzaak van. De stijgingen in de afgelopen weken hebben daarnaast te maken met de recent aangekondigde exportheffingen van belangrijke exportlanden zoals Argentinië en Rusland.

Afbeelding: Marktprijs grondstoffen
Grafiek 1: Stijgende grondstofprijzen

Door de stijgende grondstofprijzen zullen helaas ook de mengvoerprijzen en met name eiwitrijke voeders, de komende periode verder stijgen. Bespreek de mogelijkheden om binnen uw rantsoen de stijging in voerkosten zoveel mogelijk te beperken met uw adviseur.

Heeft u hier vragen over? Neem dan contact op met uw schapenspecialist of accountmanager. Zij denken graag met u mee om voor u het hoogste rendement te realiseren!