Waar ben je naar op zoek?

Tips voor het afmesten en beweiden van lammeren

Praktische tips Praktische tips23-4-2020

Vanwege de corona-uitbraak is de markt voor lamsvlees momenteel lastig en onvoorspelbaar. Om ervoor te zorgen dat u uw lammeren op het juiste moment kunt verwaarden, is het heel belangrijk dat u goede afspraken maakt met uw afnemer. Gebaseerd op de overeenkomst met uw afnemer, kunnen onze specialisten u van advies op maat voorzien. Zo gaan we, ook in deze lastige periode, samen met u voor het beste resultaat.  Onze schapenspecialisten hebben de belangrijkste weiden- en afmesttips voor u op een rijtje gezet:

1

Tip 1: Wormen en ontwormen

Neem regelmatig een mestmonster van de lammeren die buitenlopen, om worminfecties in een vroeg stadium te signaleren. Let bij het toedienen van een ontwormingsmiddel goed op de wachttijd, zodat uw lammeren op het moment van slachten geschikt zijn voor consumptie.

2

Tip 2: Weid de lammeren voor de ooien uit

Weid de lammeren voor de ooien uit, zodat uw lammeren het beste gras optimaal kunnen benutten. Zorg dat de lammeren om de 3 weken worden omgeweid naar een schone weide.

3

Tip 3: Ondersteun uw schapen met extra vitamine

Bij stressverschijnselen is het raadzaam om vitamine C, E  en B te verstrekken. Deze vitamines ondersteunen het lichaam en de penswerking. U kunt de vitaminen via univit schaap in de bek toedienen of los in emmeren bijvoeren.

4

Tip 4: Scheren

Scheer lammeren die dik of dor in de wol zitten. Dit bevordert de groei.

5

Tip 5: Voorkom broei

Zorg voor voldoende voersnelheid in de kuil, om broei te voorkomen.

6

Tip 6: Voorkom nierstenen bij rammen

Zorg voor een juist calcium – fosforverhouding in het voer. Zo voorkomt u nierstenen bij rammen. Schapen- en lammerenbrok Excellent en lammerenbrok Finale voldoen beide aan de juiste richtlijnen.

 

Wilt u meer weten?

Heeft uw vragen over de opfok of het weiden van lammeren? Of heeft u een andere vraag? Neem contact op met uw schapenspecialist, regional dealer, of de klantenservice herkauwers.