Waar ben je naar op zoek?

Wilt u lammeren afmesten voor het Offerfeest?

Sector Nieuws Sector Nieuws18-6-2020

Het Islamitische Offerfeest vindt dit jaar van vrijdag 31 juli tot maandag 3 augustus plaats. Aangezien het Offerfeest elk jaar tien dagen eerder is dan het jaar ervoor, wordt het voor schapenhouders steeds moeilijker op tijd grote en vette rammen af te leveren. Het is nu belangrijk te beslissen wat u met uw rammen gaat doen: doorhouden of afmesten voor het Offerfeest. En mest u de rammen dan binnen of buiten af?

Zes weken voor het Offerfeest moet u de keuze maken uw rammen af te mesten en te leveren voor dit feest of ze door te laten lopen. Om goed bevleesde rammen te krijgen, dient u ze vier tot zes weken voor het Offerfeest binnen te zetten of buiten goed bij te voeren. Mest u de rammen buiten af? Voer de hoeveelheid lammerenbrok Excellent dan geleidelijk op naar de gewenste hoeveelheid. Deze brok is uitermate geschikt naast vers gras te voeren.

Van buiten naar binnen

De rammen hebben buiten in de wei in alle rust kunnen groeien en voldoende karkasontwikkeling gekregen. Om vlees op de rammen te krijgen, moeten ze bijgevoerd worden. Doe dit bij voorkeur binnen, omdat de dieren dan het meeste vlees aanzetten en de kosten voor onderhoudsvoer het laagste zijn. Verstrek de rammen 1 tot 1,2 kilo lammerenbrok Finale naast voldoende goed hooi. Hooi heeft de voorkeur, omdat hier voldoende prik en veiligheid in zit. Heeft u meerdere producten liggen of twijfelt u over het rantsoen, neem dan contact op met onze schapenspecialist, zodat hij een passend rantsoen kan maken.

Aandachtspunten afmesten

Bij het afmesten van rammen gelden de volgende aandachtspunten:  

  • Zorg voor een veilig rantsoen. Rammen groeien harder als u ze voer geeft met veel snelle energie. Als u de rammen te hard voert, ligt pensverzuring op de loer. Dus zorg voor een rantsoen met voldoende pensprik. Stro of hooi is een goed alternatief.
  • Voor een goede drogestofopname is water erg belangrijk. Door een goede wateropname gaan de rammen meer vreten en daardoor harder groeien. Drinken de rammen te weinig, dan is de kans op nierstenen groter. Verstrek 1,5 liter leidingwater per drinkbak per minuut en zet niet meer dan twintig rammen aan een drinkbak. Zorg dat de rammen makkelijk bij het water kunnen. Zeker in de zomer is vers en helder drinkwater noodzakelijk. Bij een temperatuur van 30˚C of meer neemt een lam dubbel zoveel drinkwater op dan bij 10˚C.
  • Lopen de rammen buiten in mals gras en krijgen ze er brok bij, dan komt de herkauwindex (HI) onder druk te staan. De rammen krijgen dan te weinig pensprik, waardoor pensverzuring kan optreden. Zorg ook bij rammen die buiten lopen voor voldoende pensprik, bijvoorbeeld via een ruif met hooi in de wei.
  • Zitten de lammeren dik in de wol? Scheer de lammeren dan. Hierdoor kunnen ze beter hun warmte kwijt en groeien ze harder.

Lammerenbrokken

LammerenbrokkenBeschrijving
Lammerenbrok Excellent (96563/96572) • Lammerenvoer voor extensieve afmest • Premix afgestemd op lammeren • Uitstekend lammerenvoer voor hoge en gezonde groei • Juiste mineralenverhouding ter preventie van nierstenen
Lammerenbrok Finale (96564/96573) • Lammerenvoer voor intensieve afmest • Maximale groei per dag •Top karkaskwaliteit