Waar ben je naar op zoek?

Zo bepaalt u de ideale lammerconditie van uw ooien

Advies van onze specialist Advies van onze specialist10-1-2019

De conditie van de ooi en de hoeveelheid voer die het dier in de laatste fase van de dracht nodig heeft, is voor een groot gedeelte afhankelijk van de werpgrootte. Te vette ooien dragen vaak minder lammeren. Om de geboorte soepel te laten verlopen en genoeg ruimte te houden in de geboortegang is het niet wenselijk dat lammeren van vette ooien in de laatste periode van de dracht nog teveel groeien. Ook lopen te vette ooien een grotere kans op het ontwikkelen van slepende melkziekte

Ooien met weinig vet op de rug, maar met goed gevulde, ronde buik geven vaak meer lammeren. Deze ooien hebben aan het einde van de dracht extra energie nodig om de groei van de lammeren te ondersteunen. Daarnaast hebben de ooien voldoende nutriënten nodig om de melkproductie voor de lammeren op gang te kunnen houden. 

Ooien indelen op conditie

Om de ooien naar behoefte te kunnen voeren, is het belangrijk dat de dieren bij het naar binnen halen worden ingedeeld op basis van de conditie. Zo kunt u magere ooien extra bijvoeren en te ruime dieren op gewicht houden. Let op: ook te ruime ooien mogen in de laatste fase geen gewicht verliezen. Gewichtsverlies verhoogt het risico op slepende melkziekte.

Hoe bepaalt u de conditie van ooien?

De conditie van ooien is het beste te bepalen als de ooien geschoren zijn. De juiste conditiescore van een ooi is 3, te magere ooien hebben een conditiescore lager dan 2 en te dikke ooien vallen in de categorie 4-5. 

Afbeelding: bcsschaap

Wat zegt iedere conditiescore?

Score 0: Ooi is zeer slecht in conditie. Heeft al een langdurig probleem of is ernstig ziek (geweest).

Score 1: Dwars‑ en doornuitsteeksels zijn scherp voelbaar. U kunt de vingers tussen de dwarsuitsteeksels leggen.

Score 2: De dwars‑ en doornuitsteeksels zijn duidelijk voelbaar. Met enige moeite kunt u de vingers onder de dwarsuitsteeksels leggen.

Score 3: Dwars‑ en doornuitsteeksels zijn als zachte verhevenheden voelbaar. De dwarsuitsteeksels zijn vlak en goed bedekt, flinke druk is nodig om de einden te voelen. De rugspierruimte is gevuld met een lichte vetdekking.

Score 4: Dwarsuitsteeksels zijn niet meer voelbaar. Doornuitsteeksels zijn voelbaar in een dal in de lengte van de rug.

Score 5: Dwars‑ en doornuitsteeksels zijn beide niet meer voelbaar. Ook de ribben en staartinplanting kunnen met veel vet bedekt zijn