Zoeken
For the Future of Farming
VitaliteitscoreFosfaatrechten 2018MelkefficiƫntQuick FitVoertaal Melkvee

07-04-2017

Tijd rijp voor onkruidbestrijding in grasland

Groeizaam weer en niet al te grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht maken dat, voorafgaand aan de eerste snede, prima kan worden gestart met onkruidbestrijding in grasland. Met name muur, kleine veldkers en paardenbloem ontwikkelen zich al vroeg in het voorjaar en kunnen dan ook goed worden bestreden.
Ook ridderzuring kan voor de eerste snede worden bestreden. Wel is het belangrijk om hier geduld te bewaren totdat de zuringplant voldoende blad heeft. Over het algemeen wordt ridderzuring in het najaar het beste bestreden.

Nieuw: Tapir
Primstar was de basis voor de middelenmix op grasland. Sinds december 2016 is naast Primstar ook Tapir toegelaten in grasland. Tapir is een product waarin dezelfde twee werkzame stoffen zitten als in Primstar, aangevuld met een derde werkzame stof: Lontrel.  Lontrel is een groeistof, net als bijvoorbeeld Starane. Tapir combineert de voordelen van Primstar aangevuld met de groeistof Lontrel, en is daarmee net zo zacht voor het gras als Primstar.

Door de toevoeging van de werkzame stof Lontrel heeft Tapir een aantal voordelen ten opzichte van Primstar:

  • Er kan in de mix met minder Cirran/Jepolinex Pro gespoten worden, wat financieel aantrekkelijk is en tot minder gebruik van de werkzame stof MCPA leidt. Het gebruik van Tapir in de mix zorgt dus voor minder groeidruk dan Primstar icm Cirran/Jepolinex Pro.
  • Tapir heeft een bredere werking op onkruiden zoals paardenbloem, distels, perzikkruid, duizendblad, kamille en kruiskruid.
  • Tapir geeft een diepere werking op wortelonkruiden, Lontrel geeft een betere afdoding van de wortelstokken van bijvoorbeeld paardenbloem, distels en zuring.
  • Lontrel heeft een lichte bodemwerking, met name nakiemers van paardenbloem zien we gedurende het jaar minder bij gebruik van Tapir dan bij Primstar.

1 liter Tapir is qua werkzame stof gelijk aan 1 liter Primstar + 0,8 liter Lontrel. De maximale etiketdosering is 1,5 liter per hectare. De veiligheidstermijn voor Tapir is 7 dagen.

Afbeelding: Onkruidbestrijding grasland - nieuwsbrief MV 07-04-2017