Zoeken
For the Future of Farming
NOVA Ontwikkeld voor het levenFerm4FarmHet leven begint met VidaAgroscoop

03-10-2013

Biggenopfok in de herfst: let op het stalklimaat!

Grote temperatuurverschillen tussen dag en nacht en veel wind maken de herfst tot de lastigste periode van het jaar als het gaat om stalklimaat. Aandachtspunt nummer één in de biggenopfok is dan: zorgen dat er geen windinvloed is op de luchtinlaat. Dit verstoort namelijk het complete klimaat in de afdeling, met alle gevolgen van dien, zoals oorbijten en meer longproblemen. De herfst is sowieso al de periode waarin de gezondheid van de dieren het meest onder druk staat, omdat de infectiedruk vaak toeneemt (denk bijvoorbeeld aan griepepidemieën) en de dieren minder weerstand hebben. Windinvloed op de luchtinlaat uitsluiten is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Automatiseren luchtinlaatopening
De enige manier om windinvloed te voorkomen, is door automatisering van de luchtinlaatopening via een onderdrukregeling. Bij handmatige aanpassing kom je altijd te laat. Dit heeft onder andere te maken met het verschil in ventilatieniveau tussen een mooie herfstmiddag en een daarop volgende koude nacht. En onderschat het onvoorspelbare gedrag van de wind niet! Een harde wind kan even plotseling als hij is opgestoken weer gaan liggen. Ventilatieniveau en de eventuele winddruk op de luchtinlaat bepalen samen de gewenste luchtinlaatopening. Probeer dat maar eens handmatig altijd goed te doen, dat is onbegonnen werk.

Test en controleer
Alle overige belangrijke onderdelen die het klimaat in de biggenopfokstal bepalen, hoeven in de herfst niet aangepast te worden. Dit geldt bijvoorbeeld voor de klimaatinstellingen, het luchtverdeelsysteem én voor de verwarming, want ook in de zomer is bij gespeende biggen verwarming nodig. Wel is het zinvol om in de herfst een keer goed te testen of alles nog naar behoren functioneert, zoals ventilatiesysteem en verwarming. Controleer de stal ook op eventuele lekkages in de (dak)isolatie.

Bron: Farmconsult