Waar ben je naar op zoek?

Besparing van 3 euro per plaats mogelijk door het toevoegen van enzymen aan brijvoer

Wist u dat... Wist u dat...14-5-2024

Het is een uitdaging, bij het voeren van brijvoer, om de droge stof van de brij voldoende hoog te krijgen. Dit komt doordat bepaalde bijproducten stroperig zijn en/of circuits te lang.

Het voeren van een hogere stof is interessant omdat dit de voeropname kan verhogen en een directe relatie heeft met het mestvolume. Wist je dat het voeren van 1% droge stof ruim 100 liter mest scheelt per plaats, per jaar bij vleesvarkens? Dat is al snel een besparing van ruim € 15.000,- op een bedrijf met 5.000 vleesvarkens.

Dit was de aanleiding voor een onderzoek samen met een leverancier van enzymen. Waarbij we het effect van enzymen op de verpompbaarheid onderzochten. Hiervoor zijn er naar verschillende temperaturen en doseringen gekeken.

Nutritionist Bram van den Oever: “Uit het onderzoek is gebleken dat de viscositeit van brijvoer te beïnvloeden is met enzymen en dat deze, afhankelijk van de temperatuur van de brij, met 20-23% te verlagen is. Concreet betekent dit dat er met 1-1,5% meer DS gevoerd kan worden. Dit is wel afhankelijk van welke bijproducten er in het recept zitten en de temperatuur van de brij. Omdat de voordelen dusdanig groot zijn, zijn de enzymen standaard opgenomen in onze brijvoeders. Het is wel mogelijk om deze te verhogen als het verlagen van de viscositeit nodig is.”

Varkenshouders die zelf voer mengen – en daarvoor natte of droge bijproducten gebruiken – kunnen enzymen toevoegen aan hun rantsoen. Daarbij kunnen de varkenshouders rekenen op een uitstekende begeleiding door onze HomeMiXX-specialisten. Met een rantsoen op maat, gedegen dier- en productkennis én verstand van (brij-)voerinstallaties helpen ze je bij het realiseren van goede technische én economische resultaten. Lees hier informatie over HomeMiXX

Meer weten?

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor jouw bedrijf? Neem dan contact op met jouw HomeMiXX-specialist.