Waar ben je naar op zoek?

Betere bigkwaliteit voor een hoger rendement

Advies van onze specialist Advies van onze specialist20-2-2020

ForFarmers introduceerde begin 2019 het biggenspecialistenteam. Daarin werken biggenspecialisten, een technisch specialist en nutritionist samen om de biggenopfok naar een hoger niveau te tillen. Dat betekent meer gezonde biggen van een hoge kwaliteit, voor het hoogst haalbare rendement. Maar hoeveel is dat in harde euro’s? Biggen van een goede kwaliteit laten de opfokkosten dalen en brengen meer op.

Hoe bepaal je bigkwaliteit?

Bigkwaliteit is dus belangrijk, maar hoe bepaal je die? Frank noemt een aantal meetbare indicatoren zoals groei, uitvalspercentage na spenen, dierdagdosering en percentage slachtbiggen. De meeste spreken voor zich, maar over het percentage slachtbiggen is minder bekend. “Globaal ligt dit tussen de 3 en 9%.” Niet alle verschillen zijn overigens door bigkwaliteit te verklaren. Zo hebben onder andere het afzetkanaal en de marktsituatie invloed op het cijfer.

Frank Haanschoten - Biggenspecialist

Quote kwaliteitsbiggen
"De markt vraagt om kwalitatief goede biggen. Dat maakt de marktwaarde een stuk hoger."

Rendement met ruim 2 euro per big verhogen

Frank hanteert de vuistregel dat 1% minder slachtbiggen 35 cent per afgeleverde big oplevert. Ook een lagere dierdagdosering, betere groeiresultaten en een hogere biggenprijs geven financiële voordelen. “Alles bij elkaar kan een zeugenhouder het rendement met ruim 2 euro per big verhogen.” Een betere bigkwaliteit, en zeker het verlagen van het percentage slachtbiggen, vraagt een consequente aanpak die begint bij de geboorte en piekt rondom het spenen. Onze specialisten hebben hiervoor de kennis in huis.

Meer weten? Neem contact op met uw specialist of onze klantenservice.