Waar ben je naar op zoek?

Biggen bijvoeren: tips voor een gezonde biggengroei

Jong geleerd is oud gedaan. Dat spreekwoord gaat voor biggen zeker op. Pas enkele dagen oud, maar oud genoeg om naast melk drinken al plantaardig voer te leren eten en verteren. Het is dé voorbereiding van een big op het speenmoment en het vervolgens doormaken van een gezonde groei. Een heel belangrijk onderdeel van de biggenopfok en stap 2 van het VIDA 6-stappenplan. 

Na een vlotte geboorte en een goed biestmanagement is het belangrijk dat de biggen goed leren eten en verteren. Om een gezonde big van hoge kwaliteit te kunnen produceren is een goede start het halve werk.  

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

 

Wil je weten hoeveel voer de biggen in de kraamstal op jouw bedrijf opnemen? Vraag dan vrijblijvend een voeropname-check aan bij ForFarmers.

Vrijblijvend voeropname-check aanvragen

Biggen bijvoeren in de kraamstal: waarom?

In de afgelopen 10-15 jaar is de zeugproductiviteit sterk veranderd. Zeugen produceren meer biggen, wat zorgt voor meer levend geboren biggen en meer gespeende biggen per zeug. Hieronder lees je waarom het belangrijk is om biggen tijdig bij te voeren in de kraamstal. 

1

Melkproductie niet voldoende

Doordat er meer biggen geboren worden, terwijl de melkproductie bij de zeug niet parallel aan het aantal biggen verhoogt. 

2

Leer biggen om te eten

Biggen die voor spenen hebben geleerd om vast voer te eten, gaan ook sneller eten na spenen en behalen betere resultaten. 

3

Darm/enzymontwikkeling

Biggen die voor spenen alvast voer opnemen raken gewend aan granen, soja en andere grondstoffen. Dit bevordert de spijsverteringsontwikkeling. 

Een vloeiende overgang van melk naar vast voer wordt steeds belangrijker en zorgt voor een goede prestatie na spenen. Geef biggen daarom vroegtijdig, al in de kraamstal, producten met granen, vezels en plantaardige eiwitten. Hoe beter het maagdarmstelsel van de big in de kraamstal wordt getraind, hoe vlotter de big na spenen zal groeien. 

Vroegtijdig leren eten draagt dus bij aan een goede darmgezondheid en voorkomt diarree bij biggen. Dit blijkt ook uit onderzoek van het Nutritie en Innovatie Centrum van ForFarmers: de voeropname van biggen vóór het spenen beïnvloedt het ontstaan van speendiarree en de prestaties ná het spenen. 

Naast vast voer leren eten is het leren drinken van water voor biggen minstens zo belangrijk. Later in dit ‘Jaar van de Big’ meer over het belang van goed drinkwater voor biggen.  

Biggen bijvoeren

Wat zijn de normen voor de opname van biggenvoer voor spenen?

Normen voor voeropname van biggen voor spenen:

Speenleeftijd Minimaal Optimaal
21 dagen 150 g/big >300 g/big
28 dagen 300 g/big >500 g/big


Benieuwd naar de voeropname van jouw biggen in de kraamstal? Vraag dan vrijblijvend een voeropname-check aan door je gegevens onderaan deze pagina in te vullen.

Wat is de werkwijze van het bijvoeren van biggen in de kraamstal?

Om een gezonde big van hoge kwaliteit te produceren is een goed begin het halve werk. Hoe beter je de darmen van de big in de kraamstal traint, hoe beter de big zal groeien na het spenen. Zodra de biestopname op gang is gekomen kan begonnen worden met het bijvoeren van de biggen in de kraamstal. Het is belangrijk om dit stapsgewijs in elke groeifase op te bouwen. Daarom starten we met de Vida Melk die je vanaf geboorte tot en met een leeftijd van 10 dagen kan bijvoeren. Vanaf 10 dagen leeftijd kan begonnen worden met de Vida Prestarter. Dit komt de ontwikkeling van de big en dus daarmee de darm ten goede.

Hierbij 3 tips over het bijvoeren van biggen in de kraamstal:

1

Gebruik voerschepjes om de voeropname te monitoren

Wil je de voeropname kunnen monitoren in de kraamstal? Gebruik dan voerschepjes van 4 verschillende groottes. Met deze voerschepjes kun je stapsgewijs opschakelen naarmate de biggen ouder worden. We starten in de eerste week met het kleinste (oranje) voerschepje om de Vida Melk te kunnen geven. In de tweede week schakelen we over op de Vida Prestarter en volstaat een groter voerschepje (roze). In de derde week nemen de biggen meer voer op en volstaat het derde voerschepje (blauw). In de laatste week schakelen we over op de Vida Optima Speen en de Vida Muesli en volstaat het grootste voerschepje (paars).

Afbeelding: Schermafbeelding 2024-05-14 094154
2

Voer de biggen tenminste 4 keer per dag

Als je biggen speent van 28 dagen leeftijd dan heb je het liefste dat deze 400 tot 450 gram voer hebben opgenomen vóór het spenen. Dit zou je kunnen realiseren door ze tenminste vier keer per dag te voeren. Met deze goede voeropname zorg je ervoor dat de voervertering beter is na het spenen.

3

Voer nog een week speenvoer en muesli in de biggenstal

Om de overgang van kraamstal naar biggenstal goed te laten verlopen adviseren we om een week lang het Speenvoer en de Muesli door te voeren in de biggenstal zodat ze het vertrouwde voer kunnen opnemen. De biggen vreten dan goed door en dat komt doordat ze goed zijn bijgevoerd in de kraamstal. Het resultaat is dat ze in een week tijd anderhalve kilo gegroeid zijn.

Welk biggenvoer is geschikt voor het bijvoeren in de kraamstal?

Hoe beter de darmen van de big in de kraamstal worden getraind, hoe beter de big na spenen zal groeien. Onze VIDA-producten zijn speciaal ontwikkeld om jonge biggen snel te leren eten. Hiervoor heeft ForFarmers een technologie ontwikkeld waarmee zeer nauwkeurig wordt bepaald hoe de opname en vertering van voedingsstoffen bij biggen verloopt. Dit zorgt voor betere groeiprestaties en een betere darmgezondheid van biggen. 

Hieronder staan de mogelijkheden om de maag en darmen van biggen te trainen in de kraamstal: 

 • VIDA Milk: 
  VIDA Milk is de béste biggenmelk na moedermelk. Het lost gemakkelijk op en blijft lang stabiel. Biggen zijn er dol op.  Toepassing: vanaf 24 uur na de geboorte tot 10 dagen leeftijd.
 • VIDA Prestarter: 
  VIDA Prestarter zit vol melkeiwitten. De meelvorm lost makkelijk op tot brij en is eenvoudig door de biggen op te nemen. Daarnaast ook verkrijgbaar in kruimelvorm. Toepassing: 10 tot 20 dagen leeftijd, daarna als overgang naar speenvoer. 
 • VIDA Muesli: 
  VIDA Muesli is een vezelrijk product. Door de diverse componenten draagt het product bij aan een goede darmgezondheid. Het stimuleert de totale voeropname voor spenen. Toepassing: Vanaf 1 week na geboorte tot 1 week na spenen, in te zetten naast biggenvoer.
 • VIDA Cupstarter: 
  VIDA Cupstarter is dé prestarter voor in cupsystemen. De samenstelling is stabiel en zakt zo min mogelijk uit. Toepassing: van geboorte tot  1 week voor spenen.
 • VIDA Primeur: 
  VIDA Primeur is een speenvoer voor gebruik in automatische voersystemen voor biggen in de kraamstal. Het brijvormend vermogen is uniek. Toepassing: vanaf 1 week voor spenen tot 1 week na spenen. 
 • CCM: 
  CCM is een smakelijke grondstof. Het heeft een positief effect op spijsvertering en darmgezondheid. Toepassing: kan te allen tijde worden ingezet. 


Basisregel: gedurende de laatste 5 dagen voor spenen moet hetzelfde voer gevoerd worden als dat gevoerd wordt in de 5 dagen na spenen! Start dus al met VIDA speenvoer in de kraamstal. 

Meer weten over de mogelijkheden?  Neem contact op met onze specialist. 

Afbeelding: Hand voer kraamstal

Welke automatische voersystemen zijn geschikt voor het bijvoeren van biggen in de kraamstal?

Het bijvoeren van biggen in de kraamstal kan zowel handmatig als met een automatisch voersysteem gedaan worden. Voor dit laatste zijn diverse systemen op de markt gebracht om de voeropname in de kraamstal te stimuleren. Uit onderzoek blijkt dat het bijvoeren met een automatisch voersysteem in een duidelijke toename van de voeropname voor spenen resulteert.

Mogelijkheden automatische voersystemen:

 • Cupsystemen: Cupsystemen kunnen ingezet worden voor het automatisch bijvoeren van VIDA Milk.   
 • Brijvoersystemen: Het Nutrix+-systeem is bijvoorbeeld een brijvoersysteem dat in staat is zowel VIDA Milk, VIDA prestarter als een selectie speenvoeders automatisch te doseren. 

Benieuwd naar de mogelijkheden in jouw kraamstal of benieuwd naar onze tips bij het gebruik van een automatisch voersysteem in de kraamstal? Onze ervaren specialisten staan je graag te woord. 

Voeropname-check op jouw bedrijf?

Wil je weten of de biggen op jouw bedrijf voldoende voer opnemen in de kraamstal? Laat hieronder je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op.

Aanvragen voeropname-check

Lees in ons privacy statement hoe we omgaan met uw persoonsgegevens