Waar ben je naar op zoek?
Nieuws, kennis en advies

Voorkom hittestress bij varkens met deze tips voor zeugen en biggen

In de zomermaanden kunnen varkens te maken krijgen met hittestress. Dit zet de prestaties onder druk. Zo bestaat de kans dat zeugen minder voer opnemen waardoor de melkproductie, conditie en vruchtbaarheid teruglopen. Klimaatspecialist Jan van den Brink en zeugenspecialist Herjan Klein Leetink geven je praktische zomertips om hittestress en de negatieve gevolgen te beperken.

Het is slim om je bedrijf voor te bereiden op warme perioden en tijdig maatregelen te treffen. 

In dit artikel behandelen we de volgende onderwerpen:

 

Wil je weten op welke punten je de klimaatregulering op jouw bedrijf nog kunt verbeteren? Of wat de opties zijn voor koeling? Vraag dan vrijblijvend een klimaatcheck met advies aan bij ForFarmers. 

 

Vrijblijvend klimaatcheck aanvragen

Wat is hittestress en vanaf welke temperatuur treedt hittestress bij varkens op?

Hittestress bij varkens treedt op als de omgevingstemperatuur bóven de thermoneutrale zone van het varken uitkomt en het dier zijn lichaamswarmte niet (goed) kwijt kan. De productie van het dier (melkproductie, groei) daalt dan enorm. De thermoneutrale zone van een varken is begrensd door de onderste en bovenste kritische temperatuur en hangt af van diverse factoren:

Hittestress sms
  • Warmteproductie door het dier zelf (o.a. door het verteren van voer)
  • Omgevingsfactoren (zoals luchtsnelheid, relatieve luchtvochtigheid, vloertype, stralingswarmte, aantal dieren in een groep en de hoeveelheid natte huidoppervlakte)
  • Leeftijd en gewicht van het dier
  • Genetica
  • Productiestadium

Bij een omgevingstemperatuur bóven de bovenste kritische temperatuur ervaren varkens hittestress en passen ze hun gedrag aan om meer lichaamswarmte te verliezen: ze gaan hijgen, op de roostervloer of de koelere plekken in het hok liggen, contact met soortgenoten vermijden en zichzelf bevochtigen (met modder, mest of urine) om warmte via de natte huid kwijt te raken. Varkens kunnen nauwelijks zweten. Ook eten varkens minder om de warmteproductie (door energieopname via het voer) te verminderen. 

Lacterende zeugen voelen zich het meest comfortabel bij een temperatuur onder de 20°C. Dat is echter in de kraamstal vaak niet haalbaar. Bij temperaturen van 23°C en hoger zie je de voeropname van de kraamzeugen dalen. Voor zogende biggen ligt de bovenste kritische temperatuur op 33°C. Biggen van 25 kg ervaren hittestress als de temperatuur boven de 25°C uitkomt.

Met welke klimaatmaatregelen houd je de kraamstal koel?

Jan van den Brink is klimaatspecialist bij ForFarmers FarmConsult en heeft al menig varkensbedrijf van solide en effectieve klimaatadviezen voorzien. Hij heeft een aantal concrete adviezen voor de zomermaanden. “Hittestress treedt al vrij snel op bij zeugen in de kraamstal. Bij temperaturen boven de 20°C voelen zij zich al minder comfortabel en vanaf 23°C daalt de voeropname met een afnemende melkgift als gevolg. Neem daarom bij de kraamzeugen de onderstaande klimaatmaatregelen.”

Jan van den Brink, klimaatspecialist FarmConsult

Jan van den Brink
Zorg voor frisse lucht bij de kop van de zeug. Dan gaat haar gevoelstemperatuur naar beneden en blijft ze beter vreten.
1

Zorg voor een zo hoog mogelijke maximale ventilatiecapaciteit

De capaciteit van de ventilator in de kraamstal moet zeker 250 kuub per zeug zijn, dan krijg je de warmte vlotter uit de afdeling. Maak de ventilatoren en de luchtinlaat schoon en controleer de alarminstallatie.

2

Zorg voor frisse lucht bij de kop van de zeug

Met frisse lucht bij de kop gaat de gevoelstemperatuur van de zeug naar beneden. Dan kan ze beter water verdampen in de longen en blijft ze beter vreten.

3

Haal inkomende lucht zo koel mogelijk binnen

Maak de luchtinlaat bij voorkeur aan de noordzijde van het bedrijf of haal de lucht vanaf de schaduwzijde van de stal naar binnen. Creëer schaduw bij de inlaat met bomen en struiken. Nog beter: investeer in een koelsysteem voor inkomende lucht.

4

Isoleer de vloerverwarming van het biggennest

Het is belangrijk dat de vloerverwarming van het biggennest aan de onderkant geïsoleerd is. Anders stroomt de warmte via de put alsnog naar de zeug.

5

Stel ‘s zomers een kortere bandbreedte van de ventilator in

Met een korte bandbreedte reageert de ventilator sneller bij een oplopende staltemperatuur. Het is ideaal om dit te automatiseren met een bandbreedte die buitentemperatuur-afhankelijk is: een korte bandbreedte bij hoge buitentemperatuur, een langere bandbreedte als het weer afkoelt. Als de warmte ’s middags snel oploopt in de stal, dan versnelt de ventilator direct, maak je meer luchtsnelheid en is de gevoelstemperatuur voor de varkens lager. Als de buitentemperatuur ’s nachts afkoelt neemt de bandbreedte weer toe en reageert de ventilator met langzamer draaien. Ideaal, want het is dan vaak nog erg warm in de afdeling en op deze manier voorkom je tocht.

6

Monteer zonwering voor de ramen

Staat de zon op de ramen van de kraamstal? Plaats dan zonwering aan de buitenkant van het raam, zodat de zon niet op het glas schijnt. Fijnmazig windbreekgaas (1-1,5 mm) werkt ook prima. Houd 10 cm ruimte tussen de zonwering en het glas. Het glas wit kalken helpt ook iets, maar het glas wordt dan wel warm. Let op: De huidige lichtstraten hebben vaak HR++ glas. Dit glas laat wel warmte naar binnen, maar niet naar buiten. Dat is in de zomer nadelig.

7

Isoleer het dak

Breng minimaal 8 cm PUR aan onder het dak voor een goede isolatie. Een andere optie is om zonnepanelen op het dak te plaatsen. Dat levert in de eerste plaats zonne-energie op, maar zorgt ook voor een koeler dak.

8

Houd de relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 – 60%. 

Als de relatieve luchtvochtigheid stijgt, gaat de gevoelstemperatuur omhoog. Warm weer met een hoge relatieve luchtvochtigheid is funest. Varkens kunnen hun warmte dan niet kwijt via verdamping in de longen.

9

Creëer een beschutte ligplek voor de zogende biggen in het kraamhok

Zorg voor een behaaglijk microklimaat bij de jonge biggen, zodat ze nooit in de tocht liggen. Dat kan door een klep als ‘onderkruip’ te monteren op het voor- en zijfront van de kraambox. Kies voor een klep met een rand naar beneden, zodat de warmte eronder blijft. Let goed op een naadloze aansluiting van de klep op de boxwanden, anders stroomt inkomende (koude) lucht rechtstreeks het biggennest in. Kijk kritisch naar het gebruik van de biggenwarmtelampen, zodat het in de zomer ook niet te warm wordt in het biggennest.

Voermaatregelen om hittestress bij lacterende zeugen te beperken

Naast klimaatmaatregelen is het ook verstandig om in voer- en managementaanpassingen te doen om hittestress bij lacterende zeugen te beperken. Herjan Klein Leetink, zeugenspecialist, geeft advies en uitleg. “Uit diverse proeven blijkt dat hitte nauwelijks effect heeft op de voeropname van zogende of gespeende biggen, maar des te meer op de voeropname van lacterende zeugen. Dat wil je te allen tijde voorkomen of in ieder geval zo veel mogelijk beperken”, stelt hij. “Want een zeug die als gevolg van hitte minder vreet, zal ook minder melk geven. En dat merk je wél aan het speengewicht van de biggen en de groei van deze lichtere biggen na spenen.”

Herjan Klein Leetink, zeugenspecialist ForFarmers

IMG_5865[1]
1

Advies 1: Schakel over naar geconcentreerder voer

Herjan: “Dekking van nutriëntbehoefte is kilogrammen voeropname x inhoud. Door te kiezen voor een voer met hogere concentratie aan nutriënten en energie, kan de zeug bij een lagere voeropname haar nutriëntbehoefte toch dekken. Ook voeders met een lagere interne warmteproductie zijn gunstiger tijdens de zomerperiode. Bijvoorbeeld NOVA Lacto Cool. Typerend voor dit voer is dat het een relatief hoge energiewaarde heeft. De samenstelling is zo aangepast dat het een positief effect heeft op de voeropname tijdens warme periodes en dat de overgang van dracht- naar lactovoeders soepel blijft verlopen. Bespreek met je specialist of overschakelen op NOVA Lacto Cool op jouw bedrijf een goede optie is. Denk er vervolgens ook aan om een hoger conditieverlies in de kraamstal als gevolg van heet weer aan het begin van de dracht te compenseren”, adviseert de specialist. “Ook voor de biggen geldt dat een geconcentreerder voer in de zomer goed kan werken om te compenseren voor een eventueel lagere voeropname.”

2

Advies 2: Water, water, de rest komt later

“Water is altijd, maar zeker in de zomer het belangrijkste nutriënt”, stelt de specialist. “Een zeug heeft water nodig voor warmteafvoer door verdamping in de longen. Zorg daarom dat er voldoende water uit de nippel komt: in de kraamstal 2,5 liter/min tijdens het voeren, 0,8 liter/min voor de dragende zeugen en 0,6 liter/min bij gespeende biggen. Geef eventueel handmatig water bij, zeker in de drie dagen vóór en na werpen. Op brijbedrijven kun je meer vocht in de zeugen en biggen krijgen door het drogestofpercentage van de brij te verlagen. Je kunt ook vitamine C aan het drinkwater toevoegen, dit draagt bij aan een beter zuurstoftransport. En water aanzuren is positief voor de smakelijkheid.”

3

Advies 3: Geef voedingssupplementen voor meer weerstand en hogere voeropname

“Verhoog stapsgewijs de hoeveelheid vitaminen in het voer, dan nemen de zeugen en biggen extra vitaminen op die hen ondersteunen bij hun weerstand. Dit kan ook handmatig met een vitaminepreparaat”, legt Herjan uit. 

Klimaat instellen

Klimaat- en voermaatregelen tegen hittestress bij zogende en gespeende biggen

Gespeende biggen zullen bij opleg in de biggenafdeling niet zo gauw hittestress ervaren. Maar richting het einde van de opfokperiode speelt dit wel degelijk een rol. Aan welke zomermaatregelen moet je denken? Herjan geeft tips.

Zorg voor een zo hoog mogelijke maximale ventilatiecapaciteit 

Hou bij de biggenopfokstal een ventilatiecapaciteit aan van 25 kuub per big. Maak de ventilatoren en de luchtinlaat schoon en controleer de alarminstallatie.

Stel ‘s zomers een kortere bandbreedte van de ventilator in

Herjan: “Net als in de kraamstal willen we voor de biggenafdeling het liefst een bandbreedte die buitentemperatuur-afhankelijk is. Maar stel in de zomer de bandbreedte in ieder geval korter in, zodat deze sneller reageert op een oplopende staltemperatuur.”

Monteer zonwering voor de ramen en isoleer het dak

Zorg dat de zon niet rechtstreeks op het glas schijnt. Monteer zonwering aan de buitenzijde of kalk de ramen wit. Let ook in de biggenafdeling op een goede dakisolatie.

Houd de relatieve luchtvochtigheid tussen de 40 – 60%

Bij een relatieve luchtvochtigheid van 70-80% (wat vooral in het najaar vaker voorkomt) neemt de kans op oorbijten of staartbijten in de biggenopfok flink toe. “Warm weer met een hoge relatieve luchtvochtigheid is funest”, weet Herjan. “Varkens kunnen hun warmte dan niet kwijt via verdamping in de longen. Ze irriteren zich dan snel aan hokgenoten en dat resulteert in meer onderlinge agressie. Het zijn net mensen ;-).”

Voer het speenvoer langer door of kies voor luxere voeders

Speen je, als gevolg van een verminderde melkgift bij de zeugen, lichtere biggen dan normaal? Voer het speenvoer dan enkele dagen langer door of kies voor een luxer speenvoer.

Kies luxere voeders

Herjan: “Agressiviteit onder de biggen is een uiting van stress. Hittestress kan hier de oorzaak van zijn. Net als mensen is het lontje dan iets korter. Dit uit zich bij biggen soms in oor- of staartbijten. Kies luxere voeders om agressie tegen te gaan en voor meer rust onder de biggen.”

Voer de zogende biggen extra bij en geef ze langer speenvoer

Ondanks alle maatregelen kan het zijn dat de zeugen tijdens warme dagen minder melk geven. “Zorg daarom dat je juist in deze periode extra aandacht hebt voor het bijvoeren van de biggen in het kraamhok”, zegt Herjan. “Voer volgens VORK: Vers, Onbeperkt, Regelmatig en in Kleine porties. Let ook goed op de voerhygiëne: maak zowel de bak van de zeug als de voerkommen van de biggen goed schoon, zodat het voer niet aankoekt en bederft. Een automatisch voersysteem zoals WEDA Nutrix+, Tewe Pigstart of Big Dutchman CulinaFlex kan uitkomst bieden.”

Bespreek eventuele voermaatregelen altijd met je specialist. Hij/zij weet welke zomermaatregelen op jouw bedrijf passend zijn. Specifieke omstandigheden kunnen immers een rol spelen om een advies wel of niet toe te passen.

Gespeende biggen

Handige managementtips voor de zomer

Tot slot hebben we ook nog een aantal managementtips voor de zomermaanden:

  • Voer op de koelste tijdstippen en in kleine porties. Verzet de voertijden en zorg dat de zeug al zo veel mogelijk voer op heeft vóórdat het heet wordt in de afdeling. Geef ’s morgens heel vroeg de eerste voerbeurt en vóór 11.30 uur de tweede. Of geef de zeug ’s morgens vroeg en ’s avonds laat te eten. Ook kleinere porties voer in meerdere voerbeurten verhoogt de voeropname.
  • Laat zeugen en biggen zo veel mogelijk met rust op de warmste momenten. Voer controles en behandelingen het liefst op de koelste tijden uit: vroeg in de ochtend of in de avond. Laat overdag de dieren met rust.
  • Houd de silo’s schoon. Let er in de zomerperiode op dat de silo’s goed leegkomen, zodat er geen voerresten achterblijven. Met warm weer loopt de temperatuur in de silo flink op en kan er broei ontstaan. Zeker als we te maken hebben met koude nachten en warme dagen is de kans op condens in de silo en het aankoeken van voer groot. Gebruik Propshot om de silo in de zomer beter schoon te houden.
  • Bestrijd vliegen in de stal. Met Madendood in de put voorkom je dat maden zich ontwikkelen tot vliegen. Zorg dat er geen droge korsten ontstaan op de mest in de put of dat vochtige voerresten zich in een hoekje van de stal ophopen. Dit zijn ideale broedplaatsen voor maden.

Welke opties zijn er voor koeling van de kraamstal of biggenstal?

Koeling varkensstal

Wie het heel grondig en effectief wil aanpakken kiest voor koeling of conditionering van de varkensstal. Jan van den Brink heeft hier inmiddels veel ervaring mee. “Conditionering is het meest ideaal, dan kun je een stal verwarmen en koelen en de koude en warme pieken van de dag goed afvlakken. Hier hangt echter een flink prijskaartje aan. Een andere optie is koeling. Door de inkomende lucht te koelen met nevel haal je algauw een graad of 6 à 7 van de staltemperatuur af. Dit kan ook bij een bestaande stal toegepast worden.” Lees in dit artikel meer over mogelijke koelsystemen voor de varkensstal.

Klimaatcheck of koeling op jouw bedrijf?

Wil je checken of de klimaatinstellingen voor de zeugen en biggen op jouw bedrijf optimaal zijn? Of wil je meer weten over de mogelijkheden van koeling? Laat hieronder je gegevens achter, dan nemen wij contact met je op.

Aanvragen klimaatcheck

Lees in ons privacy statement hoe we omgaan met uw persoonsgegevens