Waar ben je naar op zoek?
Nieuws, kennis en advies

Sturen op bigkwaliteit: van biest tot voeropname na spenen

Bigkwaliteit levert veel geld op. Er zitten euro’s verschil tussen goede en minder goede biggen. Niet alleen voor de uitbetaling per afgeleverde big, maar ook voor afzetzekerheid is het belangrijk om continu gezonde biggen van hoge kwaliteit te produceren. Dat streven we na met onze VIDA-aanpak.

Uit onderzoek blijkt dat bedrijven met een goede bigkwaliteit vaak probleemloos draaien en lagere dierenartskosten hebben. Niet vreemd. Een betere bigkwaliteit bereik je immers met planmatig werken, een goede hygiëne, optimale voeding en vakmanschap. En dan hebben we het nog niet eens over werkplezier!

In dit laatste artikel van het Jaar van de Big behandelen we de volgende onderwerpen:

 

Wil je weten hoe jij het resultaat op jouw bedrijf kunt verbeteren? Download dan gratis ons VIDA 6-stappenplan of vraag vrijblijvend advies aan het VIDA-team van ForFarmers.

 

Download het VIDA 6-stappenplan

Wat is bigkwaliteit?

Dat is op verschillende manieren te definiëren. Waar het om gaat is dat de biggen na iedere overgang actief op zoek gaan naar voer, beginnen te vreten en ongestoord doorgroeien. Maar wanneer is een big nu een kwaliteitsbig? Het antwoord is dat dit een goed bevleesde big zonder beschadigingen is, kortharig en met een roze huid, die op 70 dagen leeftijd minimaal 25 kilo weegt met zo min mogelijk entingen. Want dat zijn de kenmerken waarmee de big een goede eerste indruk maakt bij iedere vleesvarkenshouder. Daarnaast zijn de technische resultaten op het vermeerderingsbedrijf ook belangrijk.

Afbeelding: december

Stap voor stap naar bigkwaliteit

Biggen van goede kwaliteit laten de opfokkosten dalen en brengen meer op. In een eerder artikel legden we al uit hoe je bigkwaliteit en voorspelbaarheid kan bepalen. Een aantal meetbare indicatoren zijn groei, uitvalspercentage na spenen, dierdagdosering en percentage slachtbiggen. Gedurende het Jaar van de Big stonden we stil bij alle onderdelen die van belang zijn voor een betere bigkwaliteit. Tijd voor een samenvatting.

Het VIDA 6-stappenplan

Afbeelding: stappenplan

Een betere bigkwaliteit vraagt om een consequente aanpak die begint bij de geboorte en piekt rondom spenen. Onderdeel van de VIDA-totaalaanpak is het 6-stappenplan. Stap voor stap werk je hiermee aan het verbeteren van jouw resultaat.

We blikken nog eens terug op alle stappen:

1

Biest

Een vlot geboorteproces, vitale biggen, voldoende biest van goede kwaliteit en een optimale biestverdeling zijn de belangrijke uitgangspunten voor het produceren van kwaliteitsbiggen. Lees hier de tips voor het verbeteren van biestmanagement of bekijk de FFlog.

2

Leren eten

Het is belangrijk dat de biggen goed leren eten en verteren. Om een gezonde big van hoge kwaliteit te produceren is een goede start het halve werk. Lees hier de tips voor het bijvoeren van biggen of bekijk de FFlog.

3

Omstandigheden rondom spenen

Zodra het tijd is om de biggen te spenen moeten de omstandigheden ideaal zijn om de big soepel door de stressvolle fase heen te helpen. Lees hier de tips voor het creëren van optimale omstandigheden of bekijk de FFlog.

4

Watermanagement

Water is de belangrijkste voedingsstof voor varkens en stimuleert de voeropname. Zorg dus voor voldoende, veilig en smakelijk drinkwater voor biggen. Lees hier de tips voor drinkwater voor biggen of bekijk de FFlog.

5

Klimaat

Het klimaat bij de biggen moet letterlijk dag en nacht top zijn. Met een goed klimaat zal de big minder vatbaar zijn voor ziektes en presteren de dieren beter. Lees hier de tips voor een goed klimaat bij biggen of bekijk de FFlog.

6

Voeropname na spenen

Een goede voeropname na spenen is cruciaal. Zorg ervoor dat de biggen vanaf dag 1 eten. De daadwerkelijke voeropname is afhankelijk van veel factoren. Lees hier de tips voor een goede voeropname na spenen of bekijk de FFlog.

Heb je vragen over één of meerdere onderdelen van het VIDA 6-stappenplan? Vraag dan vrijblijvend advies aan ons VIDA-team of download hier het VIDA 6-stappenplan.

BIG moments uitgelicht

Natuurlijk zijn alle belangrijke factoren voor het produceren van kwaliteitsbiggen allemaal BIG moments. Van biest tot voeropname na spenen. Van zomermaatregelen tot optimale gezondheid.

Ons eigen BIG moment in het Jaar van de Big was toch wel de vernieuwing van het VIDA-biggenvoer. De vernieuwde voeders richten zich op een probleemloze en voorspelbare biggenopfok, wat zorgt voor meer werkgemak en een hoger rendement voor de varkenshouder.

Maar daarnaast stonden we in het Jaar van de Big ook stil bij een aantal BIG moments bij jullie op het erf. Zo hebben we de Agroscoopbokaal uitgereikt aan de familie Beerten uit Budel. Zij realiseerden met hun biggen de hoogste levensgroei per dier per dag, namelijk gemiddeld 391 gram groei (gecorrigeerde groei tot 25 kg is 372 gr/dag).

Afbeelding: Varkens familie Beerten aangepast

Daarnaast vroegen we jullie om BIG moments met ons te delen. Daar werd massaal op gereageerd en resulteerde in drie prijswinnaars. Al met al kunnen we spreken van een geslaagd Jaar van de Big met fantastische BIG moments.

Op naar nóg meer gezamenlijke BIG moments!

2021 – het jaar van de big – is nu bijna ten einde. Maar ook in de jaren hierna staan wij voor jou klaar met onze VIDA-aanpak. Een aanpak die de basis legt voor een succesvolle biggenopfok en een continu hoge bigkwaliteit. Doe er je voordeel mee!

Verbeter nu jouw resultaat

Wil je weten hoe jij het resultaat op jouw bedrijf kunt verbeteren? Download hieronder ons VIDA 6-stappenplan of vraag vrijblijvend advies aan het VIDA-team van ForFarmers.

Download VIDA 6-stappenplan

ForFarmers mag via e-mail contact met mij opnemen voor informatie over het VIDA 6-stappenplan.
Lees in ons privacy statement hoe we omgaan met uw persoonsgegevens