Waar ben je naar op zoek?

Brijvoer geeft meer uniforme biggen bij eigen moeder

Advies van onze specialist Advies van onze specialist21-11-2017

De biggen bij de familie Tax in Diessen (N.Br.) doen zich vanaf geboorte te goed aan een vers brijmengsel. Daarvoor investeerde Tax in een brijvoersysteem, speciaal voor biggen. Met het advies van Frank Schapendonk en de voeders van ForFarmers komt het systeem optimaal tot zijn recht. Dat resulteert in 13,8 gezonde, bij de eigen moeder gespeende, biggen en een voeropname voor het spenen van maar liefst 900 gram.

Nutrix+ brijvoerinstallatie voor maximale groei

Een pneumatisch gesis in de kraamstal van de familie Tax verstoort de rust bij de biggen die slapen of bij de moeder aan het drinken zijn. In hoog tempo vullen de voerbakjes in de afdelingen zich met een vers gemaakt brijmengsel dat de biggen zich zichtbaar goed laten smaken. Sinds begin juli is dit een dagelijks tafereel; de ondernemers plaatsten toen een Nutrix+ brijvoerinstallatie voor bijvoeren in de kraamstal. “We willen een maximale groei bij de biggen, omdat de ruimte beperkt is”, vertelt Hans Tax. “Daarnaast worden hier inmiddels bijna 17 biggen levend geboren per worp en deze biggen moeten zo veel mogelijk door de eigen moeder worden grootgebracht.” Wat extra voeding in de eerste weken is dan welkom en zelfs noodzakelijk.

Vroeg beginnen met bijvoeren

Het is al langer bekend dat vroeg beginnen met bijvoeren in de kraamstal voordelen heeft. Volgens Frank Schapendonk, accountmanager zeugen en biggen bij ForFarmers, profiteert een big het hele leven van een hoge voeropname voor het spenen. "We hanteren de stelregel dat elke 100 gram extra voeropname vóór het spenen resulteert in 50 gram extra groei in de opfok. Maar ook in de vleesvarkensfase realiseren deze biggen een hogere groei." Nat voer geeft een hogere opname dan droog. Er zit echter veel werk in  en hygiëne is altijd een aandachtspunt.

Frank Schapendonk, accountmanager zeugen/biggen (l.)

Brijvoer biggen_Tax
"Elke 100 gram extra voeropname vóór het spenen resulteert in 50 gram extra groei in de opfok. Maar ook in de vleesvarkensfase realiseren deze biggen een hogere groei."

Altijd vers en onbeperkt voeren

Om die reden investeerde Tax in het Nutrix+-systeem. "We hebben meerdere systemen bekeken, maar dit sprak ons het meeste aan", vertelt Hans. Afgelopen voorjaar kwam er een royale, nette voerkeuken met vijf mengers, voorraadbunkertjes en voldoende ruimte om het zakgoed handig neer te zetten. In de afdelingen monteerden ze voerbakjes in de hokafscheiding, dus twee hokken drinken uit één bak. Het was even puzzelen met de balansroosters eronder, maar spijlen onder het bakje voorkomen nu dat een big klem komt te zitten als het rooster weer naar boven gaat. Per weekgroep maken de mengers een brijmengsel dat via een aangelegd leidingsysteem wordt verpompt. Dat begint de eerste dagen na het werpen met VIDA Milk. Vervolgens krijgen de biggen VIDA Prestarter en VIDA Maxima 2. Elke voerovergang gaat gepaard met een paar dagen gemengd voeren. De droge stof van het mengsel neemt toe van 8% naar 20%; de temperatuur bouwt af van 45 naar 36 graden Celcius. Het voordeel van Nutrix is dat het voer altijd vers is en de biggen er onbeperkt van kunnen vreten. Een reinigingssysteem dat onder meer water, lucht en loog door de leidingen jaagt, zorgt voor de noodzakelijke hygiëne.

Lees het complete verhaal in Voertaal

Het complete verhaal met de ervaring van familie Tax is te lezen in de reeds verschenen Voertaal. Klik hier om meer te lezen over de investering en het moment van overschakelen.

Of neem contact op met uw (brijvoer) specialist voor meer informatie.