Waar ben je naar op zoek?

De Jong: "Meer melk en gezondere biggen"

Gerard de Jong deed mee met de proeven voor het nieuwe zeugenvoer van ForFarmers en zag een goede uierdruk en een hogere voeropname bij zeug en biggen. Dat resulteert in gezonde dieren in de kraamstal.

De kraamstal is één van de belangrijkste maar ook moeilijkste onderdelen van een zeugenbedrijf. Om met gezonde biggen te starten zijn onder andere een vlot werpproces en een hoge biest- en melkproductie een absolute must. Varkenshouder Gerard de Jong uit het Brabantse Biezenmortel kan erover meepraten. “Voor goede geboortes en melkproductie is de juiste uierdruk belangrijk en moet je te veel stuwing voorkomen. Maar het valt niet mee dat te sturen.”

Overgang van dracht- naar lactovoer cruciaal

De uierdruk voor het werpen luistert erg nauw. Bij te veel uierdruk gaan zeugen op de buik liggen. Ze zijn onrustig en laten de biggen minder vlot drinken. Een te lage uierdruk gaat ten koste van de melkproductie. Voor een optimale uierdruk is de overgang van dracht- naar lactovoer cruciaal. Het helpt de darmflora gezond te houden en voorkomt zo een verstoring van de hormonale balans. Dat is nodig om de melkproductie op gang te laten komen. De voergift na werpen draagt bij aan een vlotte opname en melkproductie, zonder dat er te veel stuwing ontstaat.

Tot zover de theorie, want in de praktijk is het soms een stuk lastiger, heeft De Jong ervaren. Hij schakelt zes dagen voor het werpen, als de zeugen naar de kraamstal gaan, over van dracht- naar lactovoer. “Goed overschakelen is lastig”, aldus de varkenshouder. Een optie is het voeren van een speciaal transitievoer. “Maar met één vijzel in de kraamstal is dat niet praktisch.” Ook had hij moeite om voldoende voer in de zeugen te krijgen.

Gerard de Jong, zeugenhouder Biezenmortel

Meer melk_de Jong
"Ik kan opvallend meer voer in de zeugen kwijt en aan de gewichten en vitaliteit van de biggen te zien is de melkgift een stuk hoger dan voorheen."

Opvallend meer voer

De Jong verstrekt het nieuwe voer sinds begin juni. Het is een understatement om te stellen dat het nieuwe voer goed aanslaat; vanaf dag 1 zag de varkenshouder dat het vlotter ging in de kraamstal. Hij kan opvallend meer voer in de zeugen kwijt en aan de gewichten en vitaliteit van de biggen te zien is de melkgift een stuk hoger dan voorheen. De uitval is twee tot drie procentpunten gedaald en na het spenen ziet hij nauwelijks nog achterblijvers of slijters. De speengewichten zijn gemiddeld met 0,5 kilo gestegen.

Opvallend noemt De Jong dat de biggen meer van het eerste vaste voer vreten. Vanaf een week na de geboorte krijgen ze VIDA Prestarter. Een week later schakelt hij in twee dagen over op het biggenvoer VIDA Optima 1 kruim. Vijf dagen voor het spenen verstrekt De Jong, ook na een paar dagen mengen, VIDA speenkruim. Mogelijk gaan de vitale biggen eerder op zoek naar vast voedsel, is zijn verklaring voor de opvallende verhoogde voeropname. Het draagt in ieder geval bij aan een hogere groei en een betere weerstand tegen speendiarree.

Lees het complete verhaal in Voertaal

Het complete verhaal met de ervaring van Gerard de Jong is te lezen in de reeds verschenen Voertaal. Klik hier om meer te lezen.