Fermentatie wordt steeds populairder in de varkenshouderij. Geen wonder, want het zorgt voor gezonde(re) varkens, een hogere voerefficiëntie en een goede groei. Maar die voordelen komen niet vanzelf. Het succes van fermentatie staat of valt met het naleven van deze vier basisprincipes.
‘Batch-fermentatie’ is een belangrijk onderdeel van het Ferm4Farm-concept: men start elke keer een nieuwe fermentatie (batch). Dit concept is vele malen stabieler en veiliger dan het doorenten met een restant van het oude ferment. Dit laatste geeft slechts één garantie: het systeem kiept om. Ook in de levensmiddelenindustrie hanteert men het batch-concept, om elke dag hetzelfde topproduct van dezelfde kwaliteit uit de fermentor te krijgen (pH; smaak; melkzuur). Dat is ook voor onze topatleten in de stal een absolute vereiste.
In de praktijk blijven er soms voerresten achter in de fermentor. Dit wordt veroorzaakt door een geleidelijke afwijking van de weegstaven (het zgn. nulpunt van de weger) en/of een te ruime afstelling van de veiligheidsmarge voor het leegdraaien van de voerpomp. De laatste 25 – 30 kg voer blijft dan in de fermentor achter. Dit zien we op het laboratorium terug in hogere azijnzuurgehaltes. De ervaring leert dat een te hoog azijnzuurgehalte in 99% van de gevallen is terug te voeren op hygiëne.
Voor een goede hygiëne moet er heet water (>65C) beschikbaar zijn. Hiermee kan de fermentor goed worden verhit en dat heeft een afdodende werking op bacteriën die op de wanden kleven. Ook kan men er dan voor kiezen om de te fermenteren grondstoffenmix eerst in heet water pasteuriseren. Daarna wordt de mix met koud water afgekoeld tot 38C en vervolgens wordt de vloeibare bacterie toegevoegd. Tot slot is heet water absoluut noodzakelijk om de fermentor na elke batch goed te reinigen. Ten aanzien van hygiëne bestaan er geen compromissen: heet water is een must.
Ervaringen uit de praktijk én laboratoriumproeven bevestigen keer op keer dat de vloeibare, geactiveerde Ferm4Farm-bacterie een snellere en stabielere fermentatie geeft dan een gevriesdroogde, inactieve bacteriecultuur. Wilt u zelf de proef op de som nemen? Vraag uw brijvoerspecialist om advies!
Klanten van ForFarmers fermenteren circa 250 miljoen kg ferment per jaar! De kwaliteit van de fermentmixen monitoren we met vaste regelmaat. Dit gebeurt op een gespecialiseerd lab met hightech apparatuur die snel de gehaltes melk- en azijnzuur en ethanol kan meten. Door deze combinatie beschikken we inmiddels over veel ervaring en een uitgebreide dataset.
Met deze tips kunt u verliezen bij de ontvangst en opslag van bijproducten en grondstoffen voorkomen.
Benieuwd of de voordelen van fermentatie opwegen tegen de investeringen die nodig zijn? Lees verder.
Neem nu contact op
Aanmelden