Waar ben je naar op zoek?

Familie Beerten wint Agroscoopbokaal 2021 Varkens

ForFarmers en Reudink zetten in mei acht bedrijven in de schijnwerpers

De eerste winnaar van de Agroscoopbokaal 2021 is bekend. De familie Beerten uit Budel wint de bokaal namens de varkenssector. De Agroscoopbokaal is de jaarlijkse prijs, die ForFarmers en dochteronderneming Reudink in acht sectoren uitreiken aan klanten die het afgelopen jaar een bijzondere prestatie hebben geleverd. In mei maakt de voerleverancier de winnaars bekend en reikt de bokalen individueel uit.

ForFarmers en Reudink (biologisch) organiseren sinds 2015 jaarlijks de uitreiking van de Agroscoopbokalen om stil te staan bij de uitmuntende prestaties die de agrarisch ondernemers leveren en het vakmanschap en ondernemerschap dat daarvoor nodig is. Het centrale thema is ‘For the Future of Farming’, waarbij naast technische resultaten uit Agroscoop, ook is gekeken naar vooruitstrevende bedrijfsvoering en pioniersmentaliteit. De winnaars van 2021 blinken uit in vakmanschap in uiteenlopende aspecten van vernieuwende bedrijfsvoering zoals duurzaamheid, zeer goed dierenwelzijn of een hoge mate van efficiëntie. Door de verhalen en werkwijzen van deze succesvolle ondernemers zo breed mogelijk te delen, hopen ForFarmers en Reudink ook andere boeren te inspireren.

Familie Beerten wint de Agroscoopbokaal 2021 Varkens
V.l.n.r. Esther, Steffy, Peter en Gerda Beerten, Richard Dijkstra en Henk Versantvoort.

Winnaar varkenssector: Hoogste biggengroei per dier per dag

Varkensbedrijf Beerten uit Budel (N-Br.) wint de Agroscoopbokaal omdat Peter en Gerda Beerten met hun biggen het afgelopen jaar de hoogste levensgroei per dier per dag realiseerden: gemiddeld 391 gram groei per dier per dag (gecorrigeerde groei tot 25 kg is 372 gr/dag). In combinatie met gemiddeld 13,88 gespeende biggen per worp (met 82,5% worpen boven de 13 gespeende biggen), de lage uitval zowel vóór als na spenen en het lage medicijngebruik, kunnen we spreken van zeer goede cijfers met uitstekende kwaliteitsbiggen als resultaat. Dit vertaalt zich tevens door in uitstekende prestaties bij de vleesvarkens.

Familie Beerten uit Budel wint Agroscoopbokaal 2021 Varkens

Peter Beerten: "Ik had deze prijs niet zien aankomen.”

Samen met vaste medewerker Frank van Kuringen verzorgen Peter en Gerda 300 zeugen en 2.800 vleesvarkens op het gesloten bedrijf. Ook de opfok van de gelten doen de ondernemers zelf om ziekte-insleep van buitenaf zo veel mogelijk te voorkomen. Een strikt hygiënebeleid, werken volgens strakke protocollen, het vakmanschap van de ondernemers en de gedrevenheid van alle betrokkenen, vormen de basis voor het succes. “Peter laat niets aan het toeval over”, vertelt varkensspecialist Henk Versantvoort. “Hij maakt optimaal gebruik van de kennis van de mensen die op het bedrijf komen. Ook de focus die hun vaste medewerker Frank voor de kraamstal heeft en de nauwgezette bedrijfsadministratie door Gerda maakt dat ze bovenop de resultaten zitten. Deze varkenshouders bedrijven topsport en handelen daar ook naar. Deze goede resultaten komen hen niet aanwaaien.” Peter is trots op het hele team van mensen om hen heen. “Zonder de goede mensen op de juiste plaats lukt dat niet. Ik had deze prijs niet zien aankomen.”

2021 Jaar van de Big

ForFarmers heeft 2021 voor de varkenssector tot het Jaar van de Big benoemd. Met focus op de biggenopfok, een vernieuwd VIDA-biggenvoerassortiment en een concreet 6-stappenplan om te komen tot kwaliteitsbiggen. Volgens sectordirecteur Richard Dijkstra is het daarom een logische keuze om bigkwaliteit centraal te zetten bij de Agroscoopbokaal. “Alhoewel de cijfers van de winnaar over het afgelopen jaar gaan, is de familie Beerten een inspirerend voorbeeld van deze gestructureerde aanpak. Alleen met de juiste aandacht, voeders en vakmanschap bereik je zulke goede resultaten. Ondernemers waar wij trots op zijn.”

Achtergrond Agroscoopbokaal

Agroscoop is een digitaal monitoringsprogramma van ForFarmers en Reudink waarmee veehouders op ieder moment hun technische en financiële cijfers kunnen monitoren. Daarnaast is vergelijking van de eigen technische resultaten met die van collega-veehouders mogelijk. De specialisten van ForFarmers en Reudink hebben toegang tot deze data, zodat zij klanten effectief kunnen begeleiden. Jaarlijks reikt ForFarmers in de sectoren melkvee, melkgeiten, vleesvee, loonwerk, varkens, legpluimvee, vleespluimvee en biologisch (Reudink) de Agroscoopbokaal uit aan een ondernemer die uitzonderlijk én duurzaam heeft gepresteerd.