Waar ben je naar op zoek?

ForFarmers innoveert voeder VIDA Vital voor gezonde biggenopfok

Persbericht Persbericht23-4-2018

In samenwerking met bestaande gebruikers heeft ForFarmers de VIDA Vital biggenvoeders verder ontwikkeld. Het voerconcept focust op darmgezondheid van pasgespeende biggen en leidt tot gezondere biggen en drogere hokken. ForFarmers zoekt continu naar nutritionele oplossingen om medicijngebruik in de veehouderij te verlagen, met als resultaat dat het gebruik van medicatie (waaronder antibiotica) de afgelopen jaren is teruggebracht of zelfs geëlimineerd, zoals in Nederland. Met de nieuwe samenstelling van VIDA Vital anticipeert ForFarmers op het Nederlandse verbod op toevoeging van zink aan biggenvoeders per 1 mei 2018.

Kwetsbare biggen

De eerste week na spenen zijn biggen erg kwetsbaar en liggen darmproblemen op de loer. ForFarmers speelt hier met de VIDA Vital biggenvoeders doelgericht op in. Het merendeel van de klanten boekt hiermee goede resultaten en hoeft in de stal geen medicatie toe te passen. Een beperkte klantengroep maakte afgelopen jaar nog wel gebruik van zinkoxide. “Omdat zinkoxide als toevoeging in biggenvoeders per mei 2018 in Nederland verboden is, wilden we ook die bedrijven een voeroplossing bieden. Met de nieuwe receptuur is dat gelukt”, vertelt Jan Fledderus, innovatiemanager biggen bij ForFarmers.

VIDA Vital

Nieuwste inzichten verwerkt in receptuur

In september 2017 vonden de eerste voerproeven plaats in nauwe samenwerking met verschillende klanten. Bij de ontwikkeling van de voeders is gebruik gemaakt van de nieuwste inzichten op het gebied van eiwitvertering, maalfijnheid van grondstoffen, structuurrijke vezels en zuurbuffering van de maaginhoud. Onderwerpen waar het Nutrition Innovation Centre van ForFarmers samen met Trouw Nutrition en Schothorst Feed Research veel onderzoek naar doet. “Met deze expertise hebben wij de grondstoffen geselecteerd en het productieproces in onze voerfabriek aangepast. Ook de keuze van organische zuren en structuurbronnen is hierop gebaseerd.”

Goede resultaten met de juiste aanpak

Op de testbedrijven bleven de hokken duidelijk schoner en daalde de uitval onder de gespeende biggen terwijl de groei van de biggen op niveau bleef. In 80 procent van de gevallen verdwenen de problemen met Coli-diarree. “Die resultaten behaal je niet vanzelf”, benadrukt Fledderus. “Met een voeraanpassing alleen, kom je er niet. Het totale management moet kloppen, en dat verschilt weer per bedrijf. In de begeleiding spelen onze biggenspecialisten daarom een essentiële rol. Zij ondersteunen ondernemers bij de juiste toepassing en brengen de risicofactoren voor het ontstaan van darmproblemen in kaart. Dat vormt de basis voor een doelgerichte aanpak. Ook de dierenarts wordt hierbij betrokken.”

De vernieuwde VIDA Vital voeders zijn in kruimelvorm uit voorraad leverbaar. Deze vorm heeft de voorkeur, omdat dit zorgt voor een gelijkmatige opname van het voer.