Waar ben je naar op zoek?

ForFarmers richt zich met vernieuwde NOVA-zeugenvoeraanpak op de hoogste levensproductie

Persbericht Persbericht28-3-2022

Zeugenhouders vragen om een duidelijke (nutritionele) totaalaanpak met voeders die passen bij de behoefte van de huidige zeugen en de marktontwikkelingen. Zo zien we steeds meer varkensbedrijven met personeel, toenemende regelgeving en de wens om de varkenssector te verduurzamen. Als antwoord hierop heeft ForFarmers een update doorgevoerd in de NOVA-zeugenvoeraanpak dat zich richt op de hoogste levensproductie.

Rogier Verburgh, verkoopleider Varkens bij ForFarmers: “Iedere zeugenhouder streeft naar gezonde koppels biggen van goede kwaliteit. Dit is gezien de huidige toomgroottes best uitdagend voor een zeug. Met behulp van de vernieuwde NOVA-zeugenvoeraanpak, waarvoor een update van de vertrouwde NOVA- en Protect VS zeugenvoeders en bijbehorend advies is doorgevoerd, sturen we gericht op zeug- en bigvitaliteit en levensproductie.”
 
Afbeelding: Nova zeugenvoeraanpak (720 breedte)

Meer levende biggen en een lagere uitval voor spenen

Recente resultaten uit het managementsysteem Agroscoop tonen aan dat de ForFarmers-pilotbedrijven dankzij de vernieuwde NOVA-zeugenvoeraanpak een lager percentage doodgeboren biggen en een lager percentage sterfte voor spenen hebben, dan de overige bedrijven. Verburgh: “Hieruit blijkt dat onze NOVA- en Protect VS zeugenvoeders de juiste elementen bevatten om hoogproductieve zeugen te ondersteunen. Er wordt nog meer gestuurd op een vlot werpproces en zeugen die goed opstarten. Ze hebben voldoende melkproductie om veel biggen te spenen. Hierdoor groeien de meeste biggen bij de eigen zeug op en zien we minder uitval voor spenen.”  

Het doorontwikkelen van de NOVA-zeugenvoeraanpak is teamwork

Het Nutritie- en Innovatie Centrum (NIC) van ForFarmers staat samen met Vleuten-Steijn Voeders aan de wieg van de vernieuwde zeugenvoeders. De nutritionisten hebben uitvoerig onderzoek gedaan naar de beste nutritionele innovaties en gebruiken hoge kwaliteit grondstoffen die zorgen voor optimale prestaties. De vier pijlers zijn: de meeste gespeende biggen (productie), de laagste uitval bij de biggen (gezondheid), de hoogste arbeidsproductiviteit (werkgemak) en de hoogste levensproductie van zeugen (duurzaamheid). De zeugenhouder kan kiezen uit vier voerlijnen: Prima, Optima, Protect VS en Maxima. Er is altijd een voerprogramma dat past bij de bedrijfsspecifieke doelstellingen van de zeugenhouder. Dit is duurzaamheid ten voeten uit.  

De specialisten en accountmanagers van ForFarmers adviseren de zeugenhouder over de totaalaanpak, inclusief inzet van het juiste voer. Zij beschikken hierbij over diverse tools, zoals Agroscoop, de spekdiktemeting, de bigvitaliteitscheck en de biestscore. De combinatie van het zeugenvoerassortiment en het advies van onze specialisten leidt tot betere prestaties in de stal en een hoger rendement voor de zeugenhouder. Ook werkt ForFarmers nauw samen met netwerkpartners voor het delen van kennis en ervaring. Zo werken we gezamenlijk aan een sterke varkenssector ‘For the Future of Farming’.

ForFarmers (sector Varkens) zet in 2022 de zeug centraal. Met het themajaar ZEUG&ZO ondersteunen we de zeugenhouders met specialistische kennis, praktische informatie en tips. Aan de hand van de vier pijlers – productie, gezondheid, werkgemak en duurzaamheid – wordt maandelijks een praktisch thema uitgediept. Zie meer op www.forfarmers.nl/varkens.