Waar ben je naar op zoek?

Hamletz Agrarisch Ondernemer van het Jaar, klant De Maargies Hoeve wint publieksprijs

Persbericht Persbericht28-3-2019

Annechien, Menno, Detmer en Lizeth ten Have in het Groningse Beerta zijn donderdag 28 maart uitgeroepen tot Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019. En klant De Maargies Hoeve wint de publieksprijs. ForFarmers feliciteert beide winnaars! 

Met hun duurzame varkensvleesmerk Hamletz zet de familie Ten Have een bijzonder consumentenmerk in de markt.  Uit handen van juryvoorzitter Marc Calon, ontvingen zij in De Basiliek in Veenendaal de hoofdprijs: een cheque ter waarde van 12.500 euro. “De vijf genomineerden ontliepen elkaar dit jaar niet veel, het zijn allemaal bedrijven die sterk gericht zijn op hun afnemers”, aldus juryvoorzitter Marc Calon, algemeen voorzitter LTO Nederland. “Het was dit jaar een spannende verkiezing, met uiteindelijk een fantastische en terechte winnaar.”

De winnaars van de titel Agrarisch Ondernemer van het Jaar 2019

Juryrapport

In het juryrapport wordt Hamletz omschreven als een voorbeeld voor de varkenshouderij. De ondernemers zijn een boegbeeld voor de landbouw. Tien jaar werkte de familie Ten Have aan een consumentenmerk in varkensvlees. Hamletz ligt sinds 2018 in de schappen. Het vlees is onderscheidend in smaak. De productie past in de moderne filosofie van circulaire landbouw.

De jury is onder de indruk van passie, ambitie, lef en vasthoudendheid van Annechien, Menno, Detmer en Lizeth ten Have. De route naar Hamletz is een ontdekkingsreis met vele obstakels. Annechien gebruikt strategisch haar netwerk, eerder opgedaan in bestuurlijke functies. De ondernemers ontwikkelden een eigen welzijnsvriendelijk stalsysteem met een twee-sterrenstatus. Op zoek naar smaak zochten zij naar een ander type varken. Het Hamletz-varken is een eigen kruising. Het gewas lupine blijkt een smaakversterker. Een belangrijk deel van het voer wordt op het eigen bedrijf geteeld. De afzet van Hamletz is nog bescheiden. De jury meent dat het merk grote potentie heeft.

Het bedrijf telt 250 hectare akkerbouw, 600 zeugen en 4.900 vleesvarkens. De mest wordt in een biogasinstallatie op eigen bedrijf verwerkt. De installatie levert energie aan bedrijf én net.

Publieksprijs

In de ogen van het publiek is De Maargies Hoeve de terechte winnaar. Uit handen van Peter van der Avoird van Van der Avoird Trayplants, de winnaar van de Publieksprijs in 2018, hebben Lu Nijk en Henny Schoenmaker van De Maargies Hoeve een cheque van 2.500 euro ontvangen. De Maargies Hoeve kreeg 27% van de stemmen.

De Maargies Hoeve wint de publieksprijs

De andere genomineerden voor de prijzen waren:

  • Agro Giethoorn, Pieter de Winter; akkerbouw, pluimvee, biogas en droging plantaardige restproducten in Giethoorn (Ov.)
  • Fa. F.N. Slagter, familie Slagter; vollegrondsgroenteteelt met bloemkool in Andijk (NH)
  • Van Geel Orchideeën en Chrysanten, Martijn van Geel en Johan Booster; plantenkwekerij met toekomstbestendige bedrijfsvoering in Erica (Dr.)
  • Hamletz, familie Ten Have-Mellema; varkenshouderij en akkerbouw met hun duurzame varkensvleesmerk Hamletz in Beerta (Gr.)

Over de verkiezing en de partners

Dit is de 24ste editie van de verkiezing Agrarisch Ondernemer van het Jaar. De verkiezing is een initiatief van Boerderij, Groenten & Fruit en Pluimveehouderij. De verkiezing wordt georganiseerd in samenwerking met de partners ABN AMRO, ForFarmers, NVM en Hardeman Veenendaal.

Kijk voor meer informatie over de prijs, genomineerden en winnaars op www.agrarischondernemer.nl