Waar ben je naar op zoek?

In vier stappen naar gefermenteerd voer voor biggen en zeugen

Praktische tips Praktische tips3-6-2021

Wil je de voordelen benutten van gefermenteerd voer voor je biggen en zeugen? Maar is investeren in een grootschalige fermentatieinstallatie een brug te ver? Dan is FERM4FARM COMPACT geknipt voor jouw bedrijf. Zeugen-/biggenspecialist Pim Klein-Koerkamp laat in deze vlog zien hoe dit concept werkt en wat het je oplevert.

FERM4FARM maakt kleinschalige fermentatie mogelijk

Hoe maak je in vier stappen gefermenteerd voer voor je kraamzeugen en zogende biggen? Pim legt het uit in deze nieuwe FFlog!
1

Stap 1: Mix warm water met het granenmengsel en de actieve bacteriën

In de mini-fermentor meng je warm water, Nutriferm granenmengsel en de actieve bacteriestam Fermhealth. Het fermenteren zelf neemt 24 uur in beslag. Zo ontstaat een goed verteerbaar, smakelijk, zuur en goed geconserveerde fermentmix. Deze blijft enkele weken houdbaar en is in te zetten op zowel droogvoer- als brijvoerbedrijven.

2

Stap 2: Meng de fermentmix met het biggenvoer

Voeg de fermentmix toe aan de prestarter en speenvoeders, zo'n 5-10% van de totale voergift. Maak elke ochtend een vers mengsel van voer en fermentmix aan. De ontsloten granen, melkzuur en melkzuurbacteriën bervorderen een stabiele darmflora en zorgen dat coli’s geen kans krijgen bij de biggen.

3

Stap 3: Verstrek de fermentmix direct aan de zeug

Voer de fermentmix rechtstreeks aan de zeug rondom werpen, ze nemen het zeer goed op. Geef 1 liter/zeug/dag vanaf installen tot enkele dagen na werpen. Je ziet fittere zeugen, smeuïge mest en een vlot afbigproces. 

4

Stap 4: Geef de pasgeboren biggen pure Fermhealth

Voer de actieve bacteriecultuur Fermhealth in pure vorm aan de pasgeboren biggen. Hiermee verklein je de kans op geboortediarree en voorkom je schade aan de darmen van de pasgeboren big.

Ook met kleinschalige fermentatie aan de slag?

Wil je weten of FERM4FARM COMPACT iets voor jouw bedrijf is? Neem dan contact op met één van onze fermentatiespecialisten. Of lees onderstaande artikelen voor meer info.