Waar ben je naar op zoek?

Jordy's blog: Een leven lang leren

Advies van onze specialist Advies van onze specialist3-5-2021

De jaren vliegen voorbij. Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat mijn eerste blog voor Varkens.nl nu een jaar geleden het licht zag. Iets wat totaal buiten mijn comfortzone lag, maar wat ik als leuke uitdaging zag.

Jordy van den Berk is blogger voor Varkens.nl. Hij vertelt in zijn blogs over zijn ervaringen in zijn werk als varkensspecialist bij ForFarmers.

Met de nog aanhoudende pandemie staan veel zaken ‘even’ op pauze. Maar laat je eigen ontwikkeling niet stilstaan door de hobbels die je op jouw weg tegenkomt. Blijf leren door het te doen, dan komt de wijsheid komt met de jaren.

De hamvraag is dus: ontwikkel jij je nog? Er zijn allerlei trends, zowel binnen als buiten onze sector, die invloed hebben op jouw bedrijfsvoering. Welke ontwikkeling bij jou als ondernemer past, kan ik niet voor jou invullen. Wel zie ik onderweg mooie voorbeelden van varkenshouders die geen uitdaging uit de weg gaan om daadwerkelijk het verschil te maken. Zo zijn er ondernemers die investeren in milieu en maatschappelijk belang door ammoniakuitstoot bij de bron aan te pakken. En ondernemers die de keus maken om het welzijn en de gezondheid van de dieren te optimaliseren. Bijvoorbeeld door nieuwe locaties met een hoge gezondheidsstatus uit te breiden of door de bedrijfsvoering van een goed draaiend bedrijf te kopiëren naar andere locaties en deze met depop-repop weer op te starten.

Jordy van den Berk, specialist Varkens

Jordy van den Berk blogger
“Laat je eigen ontwikkeling niet stilstaan door de hobbels die je op jouw weg tegenkomt”

Al met al merken we: de lat ligt steeds hoger. Ook ik ga die uitdaging van een leven lang leren graag aan. Daarbij zie ik een transparante samenwerking, goede communicatie en data-uitwisseling met alle erfbetreders als de sleutel tot succes. Laat wantrouwen daarin geen spelbreker zijn. Gelukkig is er een hele generatie trotse, jonge boeren, die deze handschoen proactief oppakt en zich niet uit het veld laat slaan door de hobbels op hun pad. Ook zij stappen uit hun comfortzone en weten met positieve publiciteit de brug naar de maatschappij te slaan. Een mooie ontwikkeling waar ik graag samen met jou in optrek!

Jordy van den Berk
Specialist varkens Zuid-Nederland bij ForFarmers