Waar ben je naar op zoek?

Jordy's blog: Na regen komt...

Advies van onze specialist Advies van onze specialist3-8-2021

Ik heb de leeftijd niet dat ik kan zeggen dat ik dé watersnoodramp in Nederland bewust heb meegemaakt. Onlangs hebben we in Limburg toch weer kunnen zien en meemaken wat voor enorme gevolgen water met zich mee kan brengen. Dus ook ik kan nu helaas zeggen dat ik een 'watersnoodramp' heb meegemaakt.

Jordy van den Berk is blogger voor Varkens.nl. Hij vertelt in zijn blogs over zijn ervaringen in zijn werk als varkensspecialist bij ForFarmers.

Terwijl ik onderweg ben in het zuiden van ons land, zie ik de zichtbare gevolgschade van de hevige regenval van de afgelopen weken. Percelen die nog onder water staan, waar gewassen op staan die niet meer zijn te oogsten. Plekken waar met man en macht wordt gewerkt om te redden wat er te redden valt. Beschadigde huizen en tuinen, wegen die slecht begaanbaar zijn en rivieren die nog steeds ver buiten hun oevers stromen.

Al dit watergeweld doet mij beseffen hoeveel impact water heeft. Het kan zorgen voor een ramp, maar het is ook de belangrijkste voedingsstof voor ons en onze varkens. Water van goede kwaliteit is, naast voer, essentieel voor de gezondheid van varkens. Varkens drinken ruim twee keer zoveel als dat ze voer opnemen. In de praktijk is water nog weleens een ondergeschoven kindje en zien we de gevolgen van zo'n 'watersnoodramp' over het hoofd.

Waar in de natuur juist veel zichtbare schade wordt aangericht door te veel water, zie ik in de praktijk nog te vaak dat er onzichtbare schade wordt aangericht door te weinig water en water van onvoldoende kwaliteit. Zeker met hoge temperaturen in de zomer is het van belang dat varkens voldoende vocht tot zich kunnen nemen. Zorg dat het debiet van de nippels juist is afgesteld. Als norm hanteer ik 10 procent van het lichaamsgewicht van biggen bij spenen.

Jordy van den Berk, specialist Varkens

Jordy van den Berk blogger
“Onderzoek toont aan dat de waterkwaliteit op 75% van de onderzochte bedrijven onvoldoende is”

Het VIDA-team van ForFarmers heeft onlangs een onderzoek naar waterkwaliteit gedaan. Hieruit blijkt dat de waterkwaliteit op 75 procent van de onderzochte bedrijven onvoldoende is. Als varkenshouder kunt u hierop sturen door uw watermanagement onder de loep te nemen. Of u nu een eigen bron of leidingwater heeft, u kunt beginnen door de basis te controleren. Zorg dat uw leidingen vlak lopen en dat er geen dode eindstukken zijn. Plaats spoelkranen en zet die regelmatig open, zodat de varkens vers water ter beschikking hebben bij opleg. Als het water zwaar vervuild is, is het noodzakelijk om dit te reinigen.

Na regen komt… zonneschijn! De hevige regenval lijkt voorlopig weer op zijn eind. Hoe groot de schade is, moet nog blijken. Ik wens iedereen in de getroffen gebieden veel sterkte toe. Het doet ons beseffen dat de impact van water groot is. Zorg er dus voor dat waterschade in uw stal geen kans krijgt. Rest mij nu niets anders dan u prettige zomermaanden te wensen met veel zonneschijn.

Jordy van den Berk
Specialist varkens Zuid-Nederland bij ForFarmers