Waar ben je naar op zoek?

Jordy's blog: Wedstrijdje?!

Advies van onze specialist Advies van onze specialist3-2-2022

Ik herken het nog goed uit mijn jeugd, die gezien mijn leeftijd gelukkig nog immer voortduurt. Het aangaan van wedstrijdjes en willen winnen. Op het voetbalveld of na school op de fiets wie als eerste thuis zal zijn. Vandaag de dag hebben we nog steeds een wedstrijd die we moeten (over)winnen; corona en de lastige periode waarin de sector zich bevindt.

Jordy van den Berk is blogger voor Varkens.nl. Hij vertelt in zijn blogs over zijn ervaringen in zijn werk als varkensspecialist bij ForFarmers.

Wat maakt een wedstrijd tot een wedstrijd? Als varkens houden een wedstrijd zou zijn, wat zijn dan de spelregels? Met de huidige politieke en maatschappelijke discussies zijn die regels niet altijd even duidelijk of worden ze gedurende de wedstrijd veranderd. Veel ondernemers stellen mij de vraag: hoe kunnen we in de huidige markt (over)winnen?

Zo heeft de provincie Noord-Brabant met het beleid 'Beperking Veehouderij' ondernemers letterlijk buitenspel gezet. Uitbreiding qua oppervlakte van bebouwing voor het houden van dieren is niet meer mogelijk. Dit staak haaks op de groeiende trend naar welzijnsconcepten met meer oppervlakte per dier. Veel ondernemers met een al ingezette strategische koers - met het doel te gaan winnen - lopen daardoor een flinke blessure op.
Een ander voorbeeld: de ontwikkelingen van de prijzen en de sterk wijzigende grondstoffen. Iedereen wil winnen met de beste technische en economische resultaten.

In de huidige markt moeten er regelmatig keuzes worden gemaakt om te kunnen winnen. Houdt u - ondanks opgelopen blessures - uw doel altijd helder voor ogen? Herpakt u zich en grijpt u de kans om weer actief aan de wedstrijd deel te nemen? Niet de sterkste of slimste wint altijd. Nee, degene die actief deelneemt aan de wedstrijd, zich (opnieuw) verdiept in de spelregels en zich aanpast, wint. Ook in een markt met lage opbrengsten, maar pas de strategie dan wel aan.

Van nature heb ik de drang om te winnen. Deze prestatiedrang geeft een drive in mijn dagelijkse werk: het winnaarsgevoel is euforisch. Maar wie niet kan delen, kan ook niet vermenigvuldigen. Als adviseur wil ik samen met u deze wedstrijd winnen. Met vertrouwen en hetzelfde doel voor ogen: samen in de wedstrijd zitten en ervoor gaan!

Jordy van den Berk, specialist Varkens

Jordy van den Berk blogger