Waar ben je naar op zoek?

Kwaliteitsbiggen: van behoefte naar resultaat in 6 stappen

In antwoord op de toenemende vraag naar kwaliteitsbiggen werkt ForFarmers met VIDA volgens een totaalaanpak. Want alleen zo zet je stappen vooruit. De combinatie van het VIDA voerassortiment en het advies van onze specialisten leidt tot betere prestaties in de stal. Met als resultaat: vraag naar jouw biggen en dus zichtbare meerwaarde voor jouw bedrijf. 

In het “Jaar van de Big” werken we stap voor stap naar resultaat toe. Het jaar begon met geboorte en biest, het leren eten en verteren, waarna we tips gaven over de omstandigheden rondom spenen. Je las tips over de zomermaatregelen, we hebben de Agroscoopbokaal uitgereikt en afgelopen maand stond biggezondheid centraal. 

In dit artikel over ‘resultaat’ behandelen we de volgende onderwerpen:

 

Wil je weten hoe jij het resultaat op jouw bedrijf kunt verbeteren? Download hieronder ons VIDA 6-stappenplan of vraag vrijblijvend advies aan het VIDA-team van ForFarmers.

 

Download het VIDA 6-stappenplan

Een beter resultaat in de stal: 6 praktische stappen

Ons VIDA voer is gebaseerd op de jarenlange ervaring en diepgaande kennis van ons Nutritie en Innovatie Centrum en ontelbare praktijkproeven. Onze specialisten en accountmanagers werken met een concreet en op maat gemaakt adviesplan aan jouw bedrijfsdoelstellingen. Bovendien is er het VIDA-team met specialisten die volledig gefocust zijn op biggen. Dit team telt diverse specialismen, o.a. op het gebied van geautomatiseerd voeren van biggen in de kraamstal. Tot slot onderhouden wij nauw contact met netwerkpartners, zoals dierenarts en handelaar, met wie we kennis en ervaring delen, waardoor er nog gerichter gewerkt kan worden. Het resultaat: een betere bigkwaliteit en meer rendement. 

Tekst gaat onder de foto verder

Afbeelding: shutterstock_1453692737

VIDA 6-stappenplan

Een onderdeel van de totaalaanpak is het VIDA 6-stappenplan, waarmee je stap voor stap werkt aan het verbeteren van jouw resultaat. De stappen van het plan zijn:

1

Biestvoorziening

2

Leren eten en darmen trainen

3

Omstandigheden rondom spenen

4

Goed en voldoende drinkwater

5

Klimaat

6

Voeropname na spenen

Meer weten over deze zes stappen? Download hier het VIDA 6-stappenplan voor praktische tips en vraag vrijblijvend advies aan het VIDA-team van ForFarmers. 

Hoe draagt nutritioneel onderzoek bij aan resultaat in de stal?

Bij de winnaar van de Agroscoopbokaal zagen we al dat hygiënisch werken volgens vaste protocollen en gerichte inzet van de juiste voeders enorm bijdraagt aan het behalen van goede technische resultaten en het opfokken van kwaliteitsbiggen. Maar wat zijn de juiste voeders en wanneer zet je ze in? Daar gaat veel onderzoek aan vooraf door het Nutritie en Innovatie Centrum van ForFarmers. Zo ook voor het vernieuwde VIDA-voerassortiment dat in februari 2021 in de markt is gezet, want nieuwe uitdagingen vragen om een nieuwe aanpak van voer en voertoepassing.

Het resultaat van onze nutritionele innovaties:

  • Soepele start na spenen
  • Goede vertering en mestconsistentie
  • Fitte en gezonde biggen
  • Goede voeropname en verzadiging
  • Hoge groei, goede pretaties en mooi type
  • Mooie kleur, glans en goed haarkleed

Invloed van speenleeftijd op speengewicht

Door uitgebreid onderzoek is de biggenvoeding de afgelopen jaren verder verbeterd, evenals de monitoring van de resultaten, waardoor we in staat zijn om maatwerk te leveren. Maar wat is nu de beste aanpak voor goede prestaties van onze biggen? Een belangrijke factor voor de groei in de biggenopfok is de speenleeftijd van de biggen. Dat ouder gespeende biggen zwaarder zijn dan jong gespeende biggen is logisch. Zij hebben simpelweg meer tijd gehad om voer op te nemen en hiervan te groeien. Een oudere big heeft bovendien een beter ontwikkeld afweersysteem en maagdarmkanaal, waardoor hij beter in staat is om voer om te zetten in groei. Op basis van de gegevens is berekend dat elke extra dag ouder bij spenen gelijk staat aan circa 10 gram hogere daggroei in de opfok. Dat komt dus overeen met een verschil van 350 gram na vijf weken biggenopfok. 

Wat leveren meer gezonde biggen van hoge kwaliteit op in euro's? 

Biggen van een goede kwaliteit laten de opfokkosten dalen en brengen meer op. Frank Haanschoten, specialist in het VIDA-team: “De markt vraagt om kwalitatief goede en voorspelbare biggen. Dat maakt de marktwaarde een stuk hoger.” Bigkwaliteit en voorspelbaarheid is dus belangrijk, maar hoe bepaal je dit? Frank noemt een aantal meetbare indicatoren zoals groei, uitvalspercentage na spenen, dierdagdosering en percentage slachtbiggen. De meeste spreken voor zich, maar over het percentage slachtbiggen is minder bekend. “Globaal ligt dit tussen de 3 en 9%.” Niet alle verschillen zijn overigens door bigkwaliteit te verklaren. Zo hebben onder andere het afzetkanaal en de marktsituatie invloed op het cijfer.

Frank hanteert de vuistregel dat 1% minder slachtbiggen 35 cent per afgeleverde big oplevert. Ook een lagere dierdagdosering, betere groeiresultaten en een hogere biggenprijs geven financiële voordelen. “Alles bij elkaar kan een zeugenhouder het rendement met ruim 2 euro per big verhogen. En is een voorspelbaar big voor de vleesvarkenshouder een waardevol begin van een goed saldo.” 

Tekst gaat verder onder de foto

Frank Haanschoten, biggenspecialist VIDA-team

Frank Haanschoten in gesprek
"Er zijn klanten waarvan de biggen 1,5 euro meer opleveren sinds ze VIDA voeren"

Een betere bigkwaliteit, en zeker het verlagen van het percentage slachtbiggen, vraagt een consequente aanpak die begint bij de geboorte en piekt rondom spenen. Neem contact op met het VIDA-team van ForFarmers voor tips en advies. 

Agroscoop: monitoring cruciaal om rendement te verbeteren

Afbeelding: P12_Agroscoop

Agroscoop, het managementsysteem van ForFarmers, is ontwikkeld om jou een snel en betrouwbaar inzicht te geven in de technische en economische kengetallen van jouw bedrijf. Dit inzicht helpt om het rendement verder te verbeteren. Jouw eigen managementprogramma vormt de basis voor het gebruik van Agroscoop. Via een koppeling worden gegevens ingelezen en geanalyseerd. Jij bepaalt zelf welke gegevens ForFarmers mag inzien en analyseren.  

Er zijn drie analysemogelijkheden:

1

Controle gegevens

Alle gegevens worden op mogelijke fouten gecontroleerd.

2

Snel inzicht

Snel inzicht in een aantal basiskengetallen en het resultaat van jouw bedrijf wordt vergeleken met soortgelijke bedrijven. 

3

Verdiepende analyse

Aanvullende analyses op specifieke kengetallen. 

Jouw behoefte en eigen doelstellingen vormen de basis. De beschikbare informatie wordt in Agroscoop omgezet in bedrijfsspecifieke verbeterpunten. Samen met onze specialist wordt er een plan van aanpak opgesteld. Vervolgens volgt monitoring en evaluatie van het resultaat om waar nodig bij te kunnen sturen. Het resultaat: meer toegevoegde waarde. 

Lees hier meer over de onlangs uitgevoerde Agroscoop update.

Verbeter nu jouw resultaat

Wil je weten hoe jij het resultaat op jouw bedrijf kunt verbeteren? Download hieronder ons VIDA 6-stappenplan of vraag vrijblijvend advies aan het VIDA-team van ForFarmers.

Download VIDA 6-stappenplan

ForFarmers mag via e-mail contact met mij opnemen voor informatie over het VIDA 6-stappenplan.
Lees in ons privacy statement hoe we omgaan met uw persoonsgegevens