Waar ben je naar op zoek?

Meer gespeende biggen per zeug per jaar bij ForFarmers-klanten

Sector Nieuws Sector Nieuws6-7-2020

Zeugenhouders die de NOVA en VS zeugenvoerconcepten toepassen behalen onderscheidende resultaten ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Er worden meer biggen per zeug per jaar geboren en gespeend. Ook is het vervangingspercentage van de zeugen lager. Dat blijkt uit de resultaten van het managementsysteem Agroscoop van ForFarmers.

Voor de vergelijking zijn de resultaten van 166 ForFarmers klanten naast die van 446 bedrijven in het landelijk gemiddelde (incl. ForFarmers klanten) gelegd. Hieruit blijkt dat er bij zeugenhouders met de zeugenvoerconcepten NOVA en VS 0,25 meer big per worp levend werd geboren in 2019. Daarnaast speenden zij 0,56 big meer per zeug per jaar en was het vervangingspercentage 4,6% lager dan het landelijk gemiddelde. Gebaseerd op de biggenprijzen in 2019 draagt dit bij tot een voordeel van meer dan € 21.000 op een bedrijf met een gemiddelde omvang van 790 zeugen.   

Afbeelding: NOVA afbeelding 1

Keuze in grondstoffen speelt cruciale rol

Met de NOVA en VS drachtvoeders wordt al in het begin van de dracht gestuurd op een goede opbouw van de conditie, waardoor de innesteling van eicellen beter plaatsvindt. Het resultaat is dat er meer goede biggen geboren én vervolgens ook gespeend worden. Een soepele opstart van de melkproductie vormt de basis voor het spenen van veel biggen bij de eigen zeug. Hierop wordt ingespeeld met de samenstelling en toepassing van het lactovoer. Dat er met het zeugenvoer daarnaast resultaat behaalt wordt op het gebied van darmgezondheid en weerstand blijkt uit het lage vervangingspercentage in de zeugenstapel bij ForFarmers klanten.

In alle situaties het best passende voer

De verschillen zijn deels te verklaren door de vernieuwde aanpak sinds de zeugenvoerconcepten van Vleuten-Steijn Voeders en ForFarmers gecombineerd zijn. Op die manier kunnen zeugenhouders in alle situaties het best passende voer kiezen. “We bieden het beste van de voerconcepten en dat zien we nu terug in de duidelijk grotere verschillen in de vergelijking met het landelijk gemiddelde”, aldus Robbert Jacobs, technisch specialist zeugen bij ForFarmers. “Wat opvalt is dat een hoger aantal levend geboren biggen ook leidt tot een hoger aantal gespeende biggen per zeug. Dit grootbrengen van de biggen gebeurt binnen de concepten NOVA en VS meer bij de eigen zeug dan we landelijk zien. Biggen spenen bij de eigen zeug is goedkoper en kost minder arbeid.”

Meer weten?

Neem voor meer informatie contact op met uw specialist of onze klantenservice