Waar ben je naar op zoek?

Nieuwe aanpak stuwt technische resultaten vleesvarkens omhoog

De technische resultaten op het vleesvarkensbedrijf met circa 1.800 vleesvarkens en 50 hectare akkerbouw van Danny en Carin de Graaf in het Drentse Valthe zitten in de lift. Samen met vleesvarkensspecialist Marc Kikkert van ForFarmers is een aantal verbeteringen doorgevoerd waar ze nu de vruchten van plukken. Ook de voeding is aangepast waarbij de ondernemers durven te investeren in luxe voer.

De enthousiaste ondernemers Danny en Carin de Graaf breiden dit jaar hun varkensstapel uit met 536 vleesvarkens. De situatie is nu anders dan twee jaar geleden: de groei over de laatste 12 maanden is in een jaar tijd met ongeveer 50 gram gestegen naar 830 gram per dag; de voederconversie is met 0,15 punten naar 2,47 gedaald. Ook classificeren de varkens een stuk beter; het aantal autofom-punten steeg van 0,981 naar 1,014. Dat laatste is ook duidelijk aan de varkens in de stal is te zien; de dieren zijn gezond en zijn zichtbaar goed gespierd. De betere resultaten en classificatie leveren circa 10 euro extra per varken op.

Carin de Graaf (l.) over Marc Kikkert

Reportage Danny en Carin de Graaf Marc Kikkert
“Marc is goed met cijfers en analyses en weet snel de vinger op de zere plek te leggen.”

Stabiele situatie met compleet mengvoer

De betere resultaten komen niet uit de lucht vallen. Met de overstap naar ForFarmers en de komst van vleesvarkensspecialist Marc Kikkert op het bedrijf zijn een aantal zaken veranderd. Belangrijk zijn de aanpassingen in de voeding. Als eerste haalde Kikkert een granenmengsel uit het rantsoen. “Het idee was om eerst een stabiele situatie met compleet mengvoer te krijgen”, zegt Kikkert. Hij en de varkenshouders sluiten niet uit dat ze in de toekomst granen of CCM gaan voeren. Het bedrijf ligt wat dat betreft gunstig in een akkerbouwgebied en ze kunnen ook zelf graan of mais telen.

Overleg met dierenarts, voeradviseur en handelaar

Niet alleen het voer is aangepast sinds ForFarmers op het bedrijf komt. Ook zijn er afspraken gemaakt met de dierenarts, voeradviseur en handelaar om vier keer per jaar met elkaar om tafel te gaan om structureel aan verbeteringen te werken. Eén keer per jaar zal ook de klimaatspecialist van ForFarmers aansluiten. De varkenshouders vinden het belangrijk dat iedereen vanuit zijn eigen deskundigheid meedenkt. Verder hechten ze veel waarde aan een goede persoonlijke relatie waarbij er onderling vertrouwen is. Dat geldt voor alle adviseurs op het bedrijf, maar nog nét ietsje meer voor Kikkert. “Hij vindt dat het altijd beter kan en is met minder niet tevreden. Marc denkt echt met ons mee.”, aldus Carin. “Hij is goed met cijfers en analyses en weet snel de vinger op de zere plek te leggen.”

Lees het complete verhaal in Voertaal

Het complete verhaal met de ervaring van Danny en Carin de Graaf is te lezen in de reeds verschenen Voertaal. Klik hier om meer te lezen over de monitoring en de overstap naar Beter Leven.