Waar ben je naar op zoek?

Nieuwe variant melkzuurbacterie langer houdbaar en flexibel inzetbaar

Sector Nieuws Sector Nieuws14-8-2018

ForFarmers introduceert een nieuwe, droge variant van de vertrouwde vloeibare melkzuurbacterie BasisFerment. De droge variant is lang houdbaar en kan op elk gewenst moment met water worden aangemaakt. Dankzij de kleine verpakking zijn de logistieke kosten een stuk lager.

Vloeibare bacterie essentieel voor geslaagde fermentatie

Voor een geslaagde fermentatie is een snelle pH-daling van groot belang. Het geeft ongewenste kiemen zoals enterobacteriën, die vaak op gemalen granen aanwezig zijn, geen kans de fermentatie te verstoren. Daarom is het gebruik van een vloeibare melkzuurbacterie essentieel. De bacteriën komen dan in actieve vorm in de fermentatie en starten veel sneller op dan droge, gevriesdroogde producten. Hiervoor is al jaren BasisFerment op de markt, beschikbaar in containers van 1000 liter.

Droge bacterie: langer houdbaar en goedkoper

In de praktijk blijkt er behoefte te zijn aan een melkzuurcultuur met een langere houdbaarheid en meer flexibiliteit. ForFarmers komt hieraan tegemoet met een nieuwe variant van de huidige melkzuurbacterie: BasisFerment 5L. Dit is een jerrycan van 5 liter met daarin 500 gram droge bacteriën. Het droge product is minimaal één jaar houdbaar. Dit is veel langer dan het vloeibare product, dat een houdbaarheid heeft van maximaal vier weken. Bovendien is de flexibiliteit groter omdat het product kan worden aangemaakt op het moment dat het nodig is. Bijkomend voordeel: door de kleine verpakking zijn de logistieke kosten lager en zijn de kosten om de fermentatie op te starten ruimcultuur 15 procent lager.

Aanmaken met handwarm water

Om het product aan te maken vult u de met poeder gevulde jerrycan met handwarm water tot de jerrycan vol is. Vervolgens slaat u de jerrycan op bij kamertemperatuur. De kleur van het product verandert in ongeveer twee dagen van paars naar geel (zie foto). Zodra de kleur veranderd is, is het product klaar voor gebruik. Door de kleurverandering is het zeer simpel om zien of de opkweek succesvol is geweest.

Afbeelding: droge bacterie
Nadat de jerrycan gevuld is met handwarm water, verkleurt de inhoud in twee dagen van paars naar geel.

Dubbel voordeel

De nieuwe variant combineert zo de voordelen van een droge bacterie – namelijk houdbaarheid en flexibiliteit – met die van een vloeibare bacterie – snelle opstart van de fermentatie. Er is geen aparte opkweekunit nodig. En ook eigen of zelf aangekochte granen kunnen gefermenteerd worden, omdat de bacterie altijd los van de granen wordt ingezet.