Waar ben je naar op zoek?

Opname en vertering van voedingsstoffen door biggen beter voorspelbaar met nieuwe technologie

Persbericht Persbericht3-10-2019

ForFarmers heeft een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee zeer nauwkeurig wordt bepaald hoe de opname en vertering van voedingsstoffen bij biggen verloopt. Hiermee kan de invloed van grondstoffen op de voeropname en darmgezondheid van biggen vele malen beter worden voorspeld dan voorheen. De nieuwe technologie – NutriPower+ – wordt ingezet bij de samenstelling en optimalisatie van de VIDA-biggenvoeders van ForFarmers. Dit zorgt voor nog betere groeiprestaties en een betere darmgezondheid van biggen.

NutriPower+ is een technologie die, op basis van 9 parameters, de verteringssnelheid van grondstoffen in het voer bepaalt en zo ook nauwkeurig inzicht geeft in de hoeveelheden onverteerbare grondstoffen in het maagdarmkanaal van de big. Met NutriPower+ is de invloed van grondstoffen op voeropname en darmgezondheid van biggen beter te voorspellen dan voorheen. Dankzij deze data worden voor het VIDA-biggenvoer grondstoffen geselecteerd die biggen het best kunnen benutten. Dit zorgt voor betere voeropname, groeisnelheid, voerefficiëntie en darmgezondheid. En dat resulteert uiteindelijk in een beter rendement voor varkenshouders.

Gezamenlijk onderzoeksproject

NutriPower+, ontwikkeld en gebaseerd op resultaten van een gezamenlijk onderzoeksproject met strategisch partner Trouw Nutrition, kan ook nauwkeurig voorspellen hoe de benutting van voedingsstoffen varieert afhankelijk van de leeftijd, het gewicht en zelfs de gezondheidstoestand van de big. Deze technologie is exclusief ontwikkeld voor ForFarmers VIDA-biggenvoer.   

Meer dan 140 grondstoffen onderzocht

“Het huidige systeem dat de diervoederindustrie nog op grote schaal gebruikt om de benutting van voedingsstoffen bij biggen te beoordelen, is verouderd en onnauwkeurig”, aldus Jan Fledderus, Innovatiemanager biggen bij ForFarmers. “Dat oude systeem is niet gebaseerd op onderzoek bij biggen, maar op metingen van onverteerde voedingsstoffen in de mest van varkens met een lichaamsgewicht van 40 kg of meer.” 
ForFarmers heeft de afgelopen jaren, samen met Trouw Nutrition, gewerkt aan een nieuwe technologie. Meer dan 140 grondstoffen werden onderzocht en opnieuw beoordeeld met behulp van de nieuwste analysetechnieken die ook in de humane voedingsmiddelenindustrie worden gebruikt. De invloed van maagzuur op de spijsvertering bij biggen, evenals de snelheid van eiwit- en zetmeelvertering, waren enkele gemeten factoren. Fledderus: “Deze studie toonde ook aan dat de pH-waarde in de maag van biggen heel anders is dan bij oudere varkens. En dat is van grote invloed op de opname en beschikbaarheid van voedingsstoffen.”   

 

Afbeelding: Bijlage NutriPower _Significant drogere stallen door snel verteerbare ruwe eiwitten
Afbeelding: Bijlage NutriPower _Significant hogere groei door snel verteerbare ruwe eiwitten

De nieuwe NutriPower+-technologie wordt toegepast in alle formules en ingrediëntmatrixen om het VIDA-biggenvoerassortiment te optimaliseren. De zeugen-biggenspecialisten en het VIDA-team van ForFarmers gaan varkenshouders hierover informeren.