Waar ben je naar op zoek?

Zeug & Zo: optimale productie

We willen graag zoveel mogelijk vitale kwaliteitsbiggen met zo min mogelijk uitval, een goed speengewicht en hoogproductieve zeugen die lang meegaan. En dat alles het liefst zonder extra werk. We vinden het belangrijk om voor een optimale productie te gaan, zodat de zeug het langer volhoudt en ze uiteindelijk een hogere levensproductie haalt. De ForFarmers zeugenaanpak richt zich erop om zeugen in alle levensstadia de optimale nutritionele ondersteuning te geven, voor een productief zeugenleven!

Vitale zeugen voor kwaliteitsbiggen

Een zeug in optima forma levert gemakkelijker biggen van goede kwaliteit. De voeraanpak voor, tijdens en na de dracht van de zeug richt zich daarom op:

Rustige en tevreden zeugen

Een betere maagdarmgezondheid, minder uitval van zeugen en rustige zeugen in groepshuisvesting, deze doelstellingen zijn voor elke zeugenhouder erg belangrijk. 

Zeugen verteren de vezels in het voer niet in de dunne darm. Ze zetten de vezels in de dikke darm om door bacteriele flora. Voedingsvezels kenmerken zich door oplosbaarheid, viscositeit, waterbindend vermogen, verzadigend vermogen en fermenteerbaarheid.

ForFarmers houdt met een vezelfactor in haar zeugenvoeders rekening met deze eigenschappen van verschillende vezels. Het resultaat is een ideale vezelsamenstelling in al onze zeugenvoeders. Gedifferentieerd malen en opname van STAR-gerst zorgen voor een goede maagdarmgezondheid, rust (verzadiging) en voeropname.

Dick Verbeek, zeugenspecialist bij ForFarmers

foto dick verbeek liggend

Belang van vezels tijdens de dracht

Dragende zeugen worden meestal beperkt gevoerd. Vezels in het voer spelen een belangrijke rol om zeugen rustig te houden, ondanks het beperkte voeren. Zeugen gebruiken deze fermentatieproducten als energiebronnen. Vezelrijke voeders zijn dus niet alleen geschikt om de conditie van zeugen onder controle te houden, maar zorgen ook voor voldoende structuurwaarde. Dit geeft een gelijkmatiger pH-verdeling in de maag en daarmee een kleiner risico op maagzweren. Dit resulteert in een duidelijk lager uitvalspercentage en daarmee in een hogere levensproductie.

Toepassing van de vezelfactor in onze dracht- en lactovoeders heeft de volgende voordelen:

  • Rustige zeugen, minder agressie in de dracht
  • Positief effect op mestconsistentie, lager risico op constipatie
  • Hogere overlevingskansen van de embryo’s door minder onrust en stress
  • Verminderde kans op beenwerkproblemen door rustigere zeugen
  • Door de betere mestconsistentie rond het werpen is er een zichtbaar positief effect op het geboorteproces. Dit verhoogt de bigvitaliteit en vermindert het aantal doodgeboren biggen
  • Zeugen die een vezelrijk voer krijgen tijdens de dracht hebben een hogere voeropname in de lactatie vanwege de toegenomen grootte en capaciteit van het maagdarmkanaal
  • Gewichtsverlies tijdens de lactatie wordt beperkt
  • De gezondheid en de groei van de biggen nemen toe door een verhoogde melkproductie

Tweefasen-voedering tijdens de dracht

Zeugenspecialist Dick Verbeek wijst op de mogelijkheid van tweefasen-voedering tijdens de dracht. Dit kan interessant zijn voor bedrijven met bespierde zeugen in grote groepen. In de eerste fase van de dracht verstrek je een vezelrijk drachtvoer dat nóg specifieker gericht is op vlot herstel van spekdikte en verzadiging  (=rust) van de zeugen. Vervolgens verstrek je in de laatste fase van de dracht (waarin 80% van het geboortegewicht wordt bepaald) een minder vezelrijk voer, waardoor de overgang van dracht naar lactactie nog gemakkelijker verloopt.

De ForFarmers-zeugenaanpak kenmerkt zich overigens, ook bij 1-fasevoedering dracht, door een zeer goede overgang van dracht naar lactatie, de basis voor een optimale melkproductie.

Afbeelding: Bulkwagen

Overgang dracht naar lactatie

Een goede overgang van dracht naar lactatie zorgt voor een fitte zeug die direct goed voer opneemt en dit vasthoud gedurende de lactatie. Dit borgt een goede controle op het gewenste conditieverloop tijdens de lactatie. Om met gezonde biggen te starten zijn onder andere een vlot werpproces en een hoge biest- en melkproductie een absolute must.

Onze lactovoeders zorgen voor:

1

Vlotte overgang van dracht naar lactatie

2

Goede voeropname

3

Gemakkelijk werpen

4

Hogere melkproductie en dus zwaardere speengewichten bij de biggen

5

Meer biggen bij de eigen zeug spenen

Voor lacterende zeugen is een goede voeropname belangrijk om veel melk te produceren en het gewichtsverlies te beperken. De vezelfactor in dracht- en lactovoeders zorgt voor een soepele overgang in de transitieperiode. Dit resulteert in gezonde, vitale fitte zeugen met een hoge voeropnamecapaciteit. Ook de toepassing van specifieke aminozuren levert een bijdrage aan een vlot werpproces. Deze verbeterde gezondheid vertaalt zich in significant hogere toomgewichten bij het spenen en meer biggen kunnen spenen bij de eigen zeug. Voor een goede voeropname zijn uiteraard ook een goed afgestemd kraamstalklimaat, het juiste management en huisvesting van belang.

Conditieopbouw na het spenen

Een goede conditie ná het spenen begint al met de voeding tijdens de lacatatieperiode. Het conditieverlies tijdens
de lactatie dient, met de juiste voeding, beperkt te blijven. Het gevoeligst ligt dit bij eersteworps zeugen met grote tomen.

Vanuit het speenmoment nemen we zeugen op ons koolhydraatrijke flushvoer met een hoge opname mee naar een positieve energiebalans. Dit is een belangrijk vertrekpunt voor een goede volgende worp. Na het dekken sturen we met een hoog-laag-hoog voerschema en de juiste voersamenstelling op een snel herstel van het conditieverlies in de voorliggende lactatie. Wanneer we meer conditieverlies moeten corrigeren dan onder normale omstandigheden nodig is, kunnen we met aangepaste schema’s en een specifiek hiervoor samengesteld drachtvoer hier meer sturing op zetten.

In de dekstal is het de bedoeling om de zeugen het idee te geven dat er veel voedsel in de omgeving aanwezig is. Het is belangrijk dat er “snelle” energie aangeboden wordt die resulteert in een snelle stijging van de insuline in het bloed, waardoor er een betere eisprong plaatsvindt. Praktijkproeven bij ForFarmers hebben aangetoond dat verstrekken van extra dextrose (t.o.v. suiker) in de dekstal een stijging van de worpgrootte geeft van 0,4 big / worp.

Totaalaanpak

Onze NOVA- en Protect VS zeugenvoeders bevatten de juiste elementen om hoogproductieve zeugen te ondersteunen. Er wordt gestuurd op een vlot werpproces en zeugen die goed opstarten. Ze hebben voldoende melkproductie om veel biggen te spenen. Hierdoor groeien de meeste biggen bij de eigen zeug op en zien we minder uitval voor spenen.

De specialisten en accountmanagers van ForFarmers adviseren de zeugenhouder over de totaalaanpak, inclusief inzet van het juiste voer. Zij beschikken hierbij over diverse tools, zoals Agroscoop, de spekdiktemeting, de bigvitaliteitscheck en de biestscore. De combinatie van het zeugenvoerassortiment en het advies van onze specialisten leidt tot betere prestaties in de stal en een hoger rendement voor de zeugenhouder. Ook werkt ForFarmers nauw samen met netwerkpartners voor het delen van kennis en ervaring.

Wil jij ook een hogere productie?

Agroscoop is het aangewezen hulpmiddel om een analyse te maken.  Uit zo’n unieke analyse komen specifieke actiepunten om jouw zeugenstapel optimaler te laten produceren. Je krijgt nóg meer inzicht in jouw cijfers en maakt beter onderbouwde keuzes, die leiden tot meer rendement. Neem contact op met onze specialisten om de verbeterpunten binnen jouw bedrijf in kaart te brengen.