Waar ben je naar op zoek?

Praktijkproeven bij biggen: een kijkje achter de schermen

Wist u dat... Wist u dat...13-7-2020

Oktober vorig jaar introduceerde ForFarmers NutriPower+, een nieuwe technologie die zeer nauwkeurig bepaalt hoe de opname en vertering van voedingsstoffen bij biggen verloopt. Aan de introductie ging een lang onderzoekstraject vooraf, inclusief praktijkproeven, o.a. uitgevoerd op het bedrijf van Vincent Hulshof in Lievelde. Een kijkje achter de schermen. 

Hulshof leidt samen met zijn broer Jos een varkensbedrijf met 400 zeugen en test inmiddels al 25 jaar biggenvoeders voor ForFarmers in de praktijk. Voor de proeven is Jan Fledderus, innovatiemanager biggen bij ForFarmers, zijn vaste contactpersoon. "De praktijkproeven op het bedrijf van Vincent hebben een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van ons nieuwe waarderingssysteem voor biggenvoeders, NutriPower+", vertelt Jan. "Het systeem dat nog op grote schaal in de voerindustrie wordt gebruikt om de benutting van voedingsstoffen bij biggen te beoordelen, is verouderd. Bovendien is het onnauwkeuring. Wij waren op zoek naar een systeem waarmee we de grondstoffen, en dan vooral vezels, beer konden categoriseren. Niet alle vezels zijn hetzelfde."

Nieuwe technologie

Afbeelding: 02_Vincent Hulshof (13)

ForFarmers heeft hiervoor samen met Trouw Nutrition een groot onderzoek opgezet waarin 350 monsters van grondstoffen zoals tarwe, gerst en soja onderzocht en opnieuw gewaardeerd werden. Daaruit is NutriPower+ voortgekomen, een nieuwe technologie die heel nauwkeurig bepaalt hoe de opname en vertering van voedingsstoffen bij biggen verloopt. “NutriPower+ bepaalt in feite de verteringssnelheid van de individuele componenten - eiwit, zetmeel en voedingsvezels”, legt Jan uit. “Er zijn namelijk grote verschillen tussen grondstoffen. Neem bijvoorbeeld gerst en mais: terwijl bij gerst 39% van het zetmeel snel vanuit de darm wordt opgenomen, is dat bij mais slechts 28%. Mais heeft echter met 10% (tegenover 5% bij gerst) duidelijk meer resistent zetmeel dat de dikke darm bereikt.” Vincent: “Dat heeft invloed op de darmgezondheid en daarmee op de prestaties van de biggen. Zetmeel fungeert als voedingsbodem voor goede darmbacteriën in de dikke darm. Zo kan diarree als gevolg van E-coli worden tegengegaan.”

Praktijkproeven

De biggenvoeders die ForFarmers op basis van de onderzoeksresultaten ontwikkelde, heeft Hulshof in zijn stal vergeleken met biggenvoer dat nog op de oude manier was samengesteld. Voor de praktijkproeven zijn 64 hokken met elk 11 biggen beschikbaar. “Zo kunnen we meerdere voervarianten tegelijkertijd testen en met elkaar vergelijken”, zegt Hulshof. Hij weet overigens nooit welke groep welk voer krijgt – dit waarborgt de objectiviteit. Biggen uit één toom blijven ook voor de proeven bij elkaar. Aangezien Hulshof gemiddeld 12,7 biggen per zeug en worp speent, heeft hij ook nog wat speelruimte om de groepen zo uniform mogelijk te maken. Iedere big is op basis van zijn oormerk te identificeren. Voor elke big en elk hok worden de gegevens op een aparte kaart genoteerd en later in een database ingevoerd. Per hok worden de mestscore, voederconversie, de voeropname en het gewicht van de dieren geregistreerd. “In de meeste proeven wegen we de biggen meerdere keren. Daarnaast registreer ik ook hoeveel voer de dieren niet opnemen.” Voor Jan Fledderus en Vincent Hulshof zijn vooral de eerste tien dagen na het spenen interessant. Daar moeten de biggen goed doorheen komen en niet stoppen met eten.

Voederconversie meetbaar beter

“De resultaten zijn met het blote oog moeilijk te zien, maar dankzij de verzamelde gegevens en het scoren van de mestconsistentie, kan ik zeggen dat de voederconversie meetbaar beter was”, zegt Hulshof. Bovendien signaleerde hij in de testgroep minder diarree. Gezien de resultaten zijn Vincent Hulshof en Jan Fledderus het erover eens: gespeende biggen hebben een voer nodig met snel verteerbaar zetmeel en snel verteerbaar eiwit én structuurrijke vezel. Dat verbetert zowel de gezondheid als de prestatie van de dieren in de opfok. 

Momenteel wordt overwogen om op termijn ook het voer voor de zeugen en vleesvarkens met NutriPower+ te berekenen. 
 

Meer weten?

Lees het complete artikel en meer in onze Voertaal Varkens. Of neem voor meer informatie contact op met uw specialist of onze klantenservice