Waar ben je naar op zoek?
Nieuws, kennis en advies

Reportage: Met veel aandacht voor de varkens kom je verder

Praktische tips Praktische tips5-8-2021

Al jarenlang zijn Henk en Petra Rasing vleesvarkenshouders, oorspronkelijk in combinatie met een tuinbouwtak. In de loop der jaren is het bedrijf in Veulen flink gegroeid en met veel aandacht voor hun dieren boeken ze steeds opnieuw betere resultaten. Afgelopen jaar presteerden de vleesvarkens weer beter: er kwam 49 gram groei bij en de EW-conversie daalde met 7 punten.

Aandacht voor de varkens staat centraal op het bedrijf van Henk en Petra. Alleen dan kun je volgens hen goede resultaten boeken. Bij opleg van een nieuwe lichting biggen is de stal dan ook goed op temperatuur en helemaal droog na de reiniging en ontsmetting. “Vooral de vloer moet lekker op temperatuur zijn”, aldus Henk. “Dan voelen de biggen zich prettiger.”

Henk en Petra Rasing
Henk en Petra bij de pas opgelegde jonge vleesvarkens

Extra opletten

De eerste dagen lopen Henk en Petra vaker door de afdeling om te kijken of alles goed draait. “Het helpt dat we een computer gestuurde droogvoerinstallatie (cdi) hebben”, zegt Petra. “Dan zie je direct of alle biggen goed eten. Is de bak nog niet leeg terwijl de volgende voerbeurt al gaat starten dan moet je extra opletten. Waar komt het door? Eten de biggen niet goed of ligt het aan de voerbak?”


“Even controleren of er niets verstopt is”, vult Henk aan tijdens het rondje door de stal. “Onderin de bak moet een beetje voer liggen. Maar niet te veel, dan heb je alleen maar verlies.”

Geleidelijke voerovergangen

De varkens worden overigens volop gevoerd. “We zijn de afgelopen jaren steeds harder gaan voeren”, vertelt Henk. “De flinke vooruitgang in de genetische aanleg van de varkens – we hebben TN70 x TN Tempo en Topigs 20 x TN Tempo – maakt dat mogelijk. Vroeger moest je de varkens beperken om vervetting te voorkomen. Dat hoeft niet meer. Ze kunnen nu hard groeien en moeten daarvoor goed eten. Het voordeel van de cdi blijft dan wel dat we een goede controle op de voeropname hebben. De beren en gelten hebben hun eigen voercurves waarbij we drie tot vier voersoorten mengen. Met de cdi kunnen we zorgen voor een mooie geleidelijke overgang van de voeders. Van start naar jeugdvoer gaat in twee weken bij de gelten en bijna 3 weken bij de beren. De overgangen tussen de volgende voersoorten gaan in een week tijd.”

Vleesvarkens
De beren en gelten hebben hun eigen voercurves waarbij drie tot vier voersoorten gemengd worden.

Schoon drinkwater

Schoon drinkwater is essentieel voor goede resultaten. Al sinds 2006 beschikken Henk en Petra over een installatie van Envirolight (die inmiddels al 3 keer is vernieuwd en uitgebreid). Deze installatie splitst keukenzout in natrium en chloor en doseert dat in het drinkwater. De leidingen en drinknippels blijven hierdoor schoon en de varkens krijgen altijd schoon drinkwater. Daarnaast zit er ook nog een UV-buis in de breektank die groei van algen en ongewenste bacteriën voorkomt. “We merken het direct als er met het drinkwater wat mis is. We hebben bijvoorbeeld nooit last van salmonella, maar als de Envirolight of de UV-buis niet goed werken neemt de salmonelladruk direct toe. Schoon drinkwater is noodzakelijk, ook tegen andere darmbacteriën zoals PIA.”

Envirolight installatie
De Envirolight-installatie houdt het drinkwater schoon met natrium, chloor en een UV-buis in de breektank

Klimaat

Naast de voer- en waterkwaliteit zijn ook de bigkwaliteit en het stalklimaat van invloed op de resultaten. Henk en Petra hebben altijd goed contact met de twee zeugenhouders die de biggen leveren. Ze overleggen bijvoorbeeld over de vaccinaties en gezondheid. Op het eigen bedrijf krijgt het klimaat veel aandacht. De ondernemers vertrouwen op plafondventilatie, waarbij de voorkeur uitgaat naar houtwolcementplaten. De nieuwste stallen hebben daarnaast een luchtspleet boven de voergang die in de zomer wordt opengezet. En vanwege de steeds hogere groei is ook de ventilatiecurve aangepast. “Als varkens 5 procent meer voer opnemen, produceren ze 10 procent meer warmte”, weet Henk. Om ook in de zomer goede resultaten te realiseren, zijn de stallen voorzien van nevelkoeling. Dat helpt flink om de temperatuur aangenamer te houden in de zomer. “Je moet er wel mee leren werken”, zegt Petra. “Als het te vochtig wordt zetten we hem uit. Een goed meetpunt is dat je het voor jezelf ook nog prettig vindt.”

Luchtspleet in plafond varkensstal
Luchtspleet in plafond
Luchtinlaat varkensstal
Luchtinlaat met nevelkoeling buiten

Steeds betere resultaten

Om de resultaten steeds verder te optimaliseren overleggen Henk en Petra regelmatig met varkensspecialist Sander Donkers van ForFarmers. Vorig jaar zijn er aanpassingen doorgevoerd in het vleesvarkensassortiment om het voer af te stemmen op de steeds betere genetica. Met Agroscoop, het managementprogramma van ForFarmers, worden de resultaten periodiek geanalyseerd. Dan zie je duidelijk het effect van de aanpassingen in het voer. Een vergelijking van de cijfers van het afgelopen tweede kwartaal met het tweede kwartaal vorig jaar laat dat goed zien. De gemiddelde groei is gestegen met 49 gram per dag en komt nu op 955 gram per dag uit. De voer- en EW-conversie zijn daarbij flink verbeterd. De voerconversie daalde met 8 punten en de EW-conversie met 7 punten.

Sander Donkers ForFarmers
Om de resultaten steeds verder te optimaliseren overleggen Henk en Petra regelmatig met varkensspecialist Sander Donkers (l.) van ForFarmers.

Plezier

Het loopt dus lekker op het bedrijf van Henk en Petra en met hun huidige omvang van 7.000 vleesvarkens en bedrijf dat helemaal up-to-date is kunnen ze nog jaren vooruit. “We gaan dan ook voorlopig door met de vleesvarkens. Net zolang we er plezier in blijven houden. De arbeidsintensieve tuinbouwtak hebben we afgestoten. Onze kinderen gaan daarin wel verder. Die zien hun toekomst in de aardbeienteelt.”