Waar ben je naar op zoek?

Rustige en gezonde zeugen door vezelfactor in zeugenvoer

Wist u dat... Wist u dat...5-4-2018

Een betere maagdarmgezondheid, minder uitval van zeugen, rustige zeugen in groepshuisvesting. Deze doelstellingen zijn voor elke zeugenhouder erg belangrijk. Welke rol spelen vezels hierbij? ForFarmers zocht het uit.

Wat is de vezelfactor?

Zeugen verteren de vezels in het voer niet en nemen deze niet op in de dunne darm. In de dikke darm worden de vezels door de bacteriële flora omgezet. Voedingsvezels kenmerken zich door oplosbaarheid, viscositeit, waterbindend vermogen, verzadigend vermogen en fermenteerbaarheid.

ForFarmers houdt met een vezelfactor in haar zeugenvoeders rekening met deze eigenschappen van verschillende vezels. Het resultaat is een ideale vezelsamenstelling in al onze zeugenvoeders. Vezels zijn namelijk erg belangrijk voor een goede maagdarmgezondheid, rust (verzadiging) en voeropname.

Belang van vezels tijdens de dracht

Dragende zeugen worden meestal beperkt gevoerd. Vezels in het voer spelen een belangrijke rol om zeugen rustig te houden, ondanks het beperkte voeren. De vezels worden in de dikke darm gefermenteerd. Zeugen gebruiken deze fermentatieproducten als energiebronnen. Vezelrijke voeders zijn dus zeer geschikt om de conditie van zeugen onder controle te houden. Vezels stimuleren bovendien de werking van het maagdarmstelsel en dat komt de gezondheid ten goede.

Vezels drachtvoer zeugen

De vezelfactor tijdens lactatie

Voor lacterende zeugen is een hoge voeropname belangrijk om veel melk te produceren en het gewichtsverlies te beperken. De vezelfactor in dracht- en lactovoeders zorgt voor een soepele overgang in de transitieperiode. Dit resulteert in gezonde, vitale zeugen met een hoge voeropnamecapaciteit. De voeropname van zeugen in de kraamstal wordt mede bepaald door genetica, toomgrootte, gewenste speengewicht, management en de omgeving.

Voordelen gebruik vezelfactor

Toepassing van de vezelfactor in onze dracht- en lactovoeders heeft de volgende voordelen:

  • Rustige zeugen, minder agressie in de dracht.
  • Positief effect op mestconsistentie, lager risico op constipatie.
  • Hogere overlevingskansen van de embryo’s door minder onrust en stress.
  • Verminderde kans op beenwerkproblemen door rustigere zeugen.
  • Door de betere mestconsistentie voor het werpen is er een zichtbaar positief effect op het geboorteproces. Dit verhoogt de bigvitaliteit en vermindert het aantal doodgeboren biggen.
  • Zeugen die een vezelrijk voer krijgen tijdens de dracht hebben een hogere voeropname in de lactatie vanwege de toegenomen grootte en capaciteit van het maagdarmkanaal.
  • Gewichtsverlies tijdens de lactatie wordt beperkt.
  • De gezondheid en de groei van de biggen nemen toe door een verhoogde melkproductie.

Zes innovaties in NOVA zeugenvoeders

NOVA, het zeugenvoer van ForFarmers, is ontwikkeld om zeugen de optimale nutritionele ondersteuning te geven in alle stadia van de vruchtbaarheidscyclus. Het assortiment is gebaseerd op zes unieke innovaties met een effect op de prestaties, gezondheid en lange levensduur van hoog productieve zeugen. De vezelfactor is naast structuur, energie, aminozuren, melkfactor en vitaminen één van de zes innovaties.

Lees hier meer over de andere vijf innovaties in de zeugenvoeders van ForFarmers.

Wilt u meer informatie? Neem contact op met uw specialist of accountmanager.