Sinds jaar en dag analyseren we de bijproducten die onze klanten in het rantsoen inzetten op hun varkensbedrijf. Tot nu toe gebeurde dat vooral via chemische analyses in ons lab. Dankzij nieuwe NIR-ijklijnen, die door het gespecialiseerde lab van ForFarmers zijn ontwikkeld, is het vanaf heden mogelijk om de veel snellere en goedkopere NIR-analyse hiervoor in te zetten. En dat biedt voordelen voor de klant.
NIR (Near Infra Red) is een analysetechniek die we al jaren voor droge grondstoffen gebruiken om de nutriëntwaarde te bepalen. Zo weet je exact hoeveel procent eiwit, vet, koolhydraten, mineralen, etc. een grondstof bevat. Voordeel van deze techniek is dat deze sneller en goedkoper is dan chemische lab-analyses, waardoor je veel vaker grondstoffen kunt onderzoeken en de kwaliteit ervan dus beter inzichtelijk hebt.
Voor natte bijproducten willen we hetzelfde realiseren. Daarom is door ForFarmers eerder al een ijklijn ontwikkeld voor tarwegistconcentraten. Deze is nu ook gemaakt voor andere producten zoals tarwezetmelen en aardappelstoomschillen. NIR-analyse is daarmee nu ook voor natte bijproducten mogelijk en zo kunnen we hiervoor nóg betere matrixen maken. Bovendien kunnen we bij klanten bijproducten van alle leveranciers ‘korter op de bal’ volgen en daardoor nóg betere rantsoenen maken. En dat komt weer ten goede aan de prestaties op het bedrijf.
Ondertussen loopt er ook een onderzoek naar de mogelijkheden voor een mobiel NIR-apparaat op het boerenerf. In eerste instantie alleen voor droge grondstoffen zoals granen, zodat varkenshouders hun eigen analyses kunnen maken. Een techniek met potentie voor de toekomst dus.
Gebruik je bijproducten en twijfel je over de nutriëntwaarde? Neem dan contact op met één van onze brijvoerspecialisten en vraag naar de analysemogelijkheden. Zo neemt ook de betrouwbaarheid van jouw rantsoen toe en dus het rendement op jouw bedrijf.
Waarom is gefermenteerd varkensvoer interessant? Dit en andere weetjes over fermentatie.
Weet u hoe groot het effect van het drogestofpercentage is op uw brijvoerrantsoen?
Aanmelden
Neem nu contact op